Månedens kaffe – en rejse rundt i kaffens verden

De sidste 8 år har vi hos Risteriet haft et koncept vi har kaldt for “Månedens Kaffe”. Et koncept der fra start har været et meget ambitiøst projekt fra vores side, hvor vi måned efter måned, gerne har ville inviterer jer med på en rejse rundt i kaffens verden.

Og efterhånden har vi også været langt omkring, for når man hver måned skal udvælge, riste, smage og præsentere en ny gæstebønne, ja så udvider ens kaffehorisont sig helt naturligt, og vi har været glade for også at kunne dele denne dannelsesrejse med rigtig mange af jer.

Samlet set har vi i alt haft 96 gæstebønner igennem vores webshop og butik, heraf har nogle enkelte været gengangere (som Monsooned Malabar), du kan se listen over dem alle sammen her. Når man kommer så mange kaffer igennem vil der unægtelig være nogle af de store kaffelande der kommer til at gå igen – omvendt har vi også haft et dyk ned i nogle af de mindre kendte lande hvor produktionerne er meget små. Derfor har vi lavet to små top 3 lister over de kaffelande vi har besøgt mest og mindst i gennem årene.

Vores mest besøgte kaffelande:

Lande Besøg Eksport i 2016/17
(x1000 60kg sække)
Indonesien 6 3006
Honduras 6 1361
Etiopien 6 779

Det er ikke så underligt at det er Indonesien, og Etiopien der topper vores liste over mest besøgte lande, for hver for sig repræsenterer de nogle af de største kaffeproducenter i deres region. Indonesien er således den største eksportør i asien og Etiopien er afrikas største eksportør af arabica kaffe

Mindste besøgte kaffelande:

Lande Besøg Eksport i 2016/17
(x1000 60kg sække)
Zambia 1 6
Yemen 1 15
Congo 1 28

På denne liste har vi til gengæld fat i nogle af de helt små kaffeproducerende land man ikke så ofte støder på kaffe fra. Hvis vi kigger på eksporten i 2016/17, så eksporterede Zambia kun 6.000 kaffesække og Congo 28.000 kaffesække. Yemen er desværre et land der de seneste år har været præget af uroligheder hvilket har betydet at eksporten er faldet drastisk..

Vi har altså i årenes løb været forbi både stort og småt med månedens kaffe.

– Spoiler alert –

Og så her til sidst en lille spoiler alert … for nu hvor konceptet nærmer sig en milepæl, tænker vi at det snart er ved at være på tide at runde månedens kaffe af som koncept.

For selvom det har været en spændende rejse, så har det længe irriteret os lidt at kafferne kommer og går så hurtigt at det kan være svært rigtigt at udvikle et forhold til dem.  

Men bare rolig, månedens kaffe er ikke helt slut endnu, og vi har også et nyt koncept på vej, men det skal vi nok løfte sløret for når vi nærmer os – så stay tuned!

Men indtil da kan du stadig nå at smage månedens kaffe lidt endnu. Månedens kaffe i marts er f.eks. en spændende aromatisk natural kaffe fra Etiopien.

Månedens kaffe
Månedens kaffe i marts er en aromatisk naturlig tørret kaffe fra Etiopien

Og så må vi også heller nævne at Kasper i øjeblikket arbejder på højtryk med at udvikle april måneds kaffe i kaffelaboratoriet – en spændende frisk sommerblend med Kenya som drivkraft, så den skulle gerne lede tanken hen på varmere himmelstrøg, så glæd jer.

-Thomas Cæsar Borum

 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply