Turen går til Brasilien

Der findes mange kaffeproducerende lande i verden, og i dette blogindlæg skal vi dykke ned og se lidt nærmere på det største, og naturligvis derfor også et af de mest kendte, kaffelande. Turen går til Brasilien.

Når Brasilien verden over er kendt som et kaffeland er det ikke tilfældigt. På mange måder er landets historie formet af kaffens betydning over flere hundrede år fra kaffetræet først kom til landet i 1700-tallet.

Det var franske kolonister der slog sig ned i Pará regionen (som også er det område vores Los Pinheros kaffe kommer fra) der dyrkede netop den første kaffe i Brasilien. Klimaet viste sig hurtigt at være ideelt til kaffedyrkning, og kaffetræet blev hurtigt spredt herfra til andre områder.

Kaffens udvikling i Brasilien

Da kaffen ankom var det dyrkning af sukkerrør der var grundstenen i landets økonomi. Som kaffen blev udbredt overtog den stødt en større del af landets produktion og i 1820 overtog kaffen sukkerets plads som Brasiliens vigtigste afgrøde.

De gyldne kaffeår

Kaffeeksporten blev ved med at vokse i løbet af 1800-tallet, og i 1840 blev Brasilien hovedleverandøren til Europa og Amerika samt verdens største kaffeeksportør. Denne voldsomme vækst i kaffeindustrien satte sine tydelige spor i det brasilianske samfund; både i form af en øget velstand, hvor landets infrastruktur blev kraftigt udviklet, men også i kraft af en stadig mere magtfuld kaffebranche, hvor succesfulde plantageejere også begyndte at få stor politisk magt.

Denne kaffeguldalder endte dog brat igen; for hovedparten af kaffeindustrien var på det tidspunkt bygget op med slaveri som arbejdskraft, og da slaveriet i 1888 blev afskaffet, kollapsede store dele af landets kaffeindustri.

Problemet med den manglende (billige, tæt på gratis) arbejdskraft blev løst ved at importere ny i form af europæiske gæstearbejdere. Denne nye bølge af arbejdskraft fra Europa var med til at transformere landets kultur og bidrog til at øge urbaniseringen, samt at udvikle industrien og kontakten til det internationale marked.

Selvom dette i en årrække sikrede fremgang og stabilitet, var det dog ikke nok til at modstå skælvet fra Den Store Depression (årene efter 1929). For da folk ikke længere havde råd til at købe luksusvarer som kaffe, faldt efterspørgslen, med store tab til følge for den brasilianske økonomi

Den brasilianske kaffeindustri og kultur i dag

Men selvom den brasilianske kaffeproduktion aldrig har opnået samme dominans på kaffemarkedet som i 1800-tallet, så er kaffen stadig essentiel for landets økonomi, og Brasilien står i dag for over 30% af den internationale produktion. Brasilien må på alle måder stadig regnes som en af de helt store kaffelande.

Men det siger næsten sig selv at når Brasilien står for næsten en tredjedel af den totale verdensproduktion, ja så må der også en del skidt imellem. Men selv om det for brasilianerne i høj grad handler om kvantitet i kaffebranchen, så kan man sagtens finde kaffebønner af virkelig høj kvalitet hvis man kigger sig lidt for.

Los Pinheros Estate – et familie foretagende

Vi har også en enkelt fast brasiliansk kaffebønne i vores sortiment; Los Pinheros Estate fra den sydlige del af Minas Gerais. Og den har vi selvfølgelig fundet i bunken med de rigtig, rigtig gode kaffebønner.

Farmen bliver bestyret af Viriato Ferreira de Carvalho som har dyrket kaffe siden 1962, så produktionen er i gode hænder. Som det ofte er tradition når det kommer til kaffedyrkning er det et familie håndværk; faktisk er Viriato tredje generation og hans bedstefar blev anset som en pioner for kaffedyrkningen i den sydlige del af Minas Gerais.

I dag er det så Viriatos familie, inklusiv hans to døtre, der arbejder og driver Los Pinheros farmen. De er meget optaget af kvaliteten og miljøet hvori de dyrker denne fremragende kaffe, som vi på alle måder er stolte over at have eksklusivt her i Risteriet.

DSC00309 2
Viriato Ferreira de Carvalho med en af sine medarbejdere

Smagsprofil

Los Pinheros Estate er dejlig blød med noter af nødder, mandel og aprikos. Fyldig fornemmelse og en behagelig rolig eftersmag der efterlader en rar ‘bund’ i ganen.

Pulped Natural efterbehandling

Som vi for nyligt skrev om her på bloggen, så bliver alle kaffer udsat for en efterhøstbehandling, før de bliver til de kaffebønner vi kender som forbruger og denne kaffe er af typen Pulped Natural.

Du kan læse mere om de forskellige efterhøstbehandlinger og deres betydning for kaffens smag her.

Screenshot - 02-03-2018 , 10_41_47

Los Pinheros bryggeanbefalinger

Risteprofilen er “Full City” hvilket gør den god som en bred all-around kaffe; naturligvis er det ikke til en lys morgenkaffe, for der er som sagt god power i. Vi anbefaler Los Pinheros til alt fra den klassiske filterkaffe brygning, til mere nymoderne tragt trend (Hario, ZeroJapan, o- lign.), stempelkanden, aeropress, fuldautomatiske maskiner og espresso-koncepterne (espresso maskine, handpresso, moccakande, etc). Den er ret taknemmelig og det er absolut kun på en god måde.

Info om kaffefarmen

Kaffevarianter: Catuai amarelo, Bourbon, Icatu, Acaia, Mundo Novo

Højde: 1050 meters

By: Cabo Verde

Region: Sydlige del af Minas Gerais

– Thomas Cæsar Borum

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply