Kaffe i Warszawa

Vi har netop sendt vores kollega Lars til San Francisco på kafferejse. Byen på den amerikanske vestkyst er anerkendt for en fantastisk kaffescene og stor inspiration for mange kaffefolk. Det er bestemt en tur værd og vi der er blevet hjemme ser frem til nyt derovre fra meget snart.

Men indtil da kan vi lige snige en anden anbefaling ind. For man behøver ikke sætte sig  11 klemte timer i flyet for at opleve kaffe udenfor København eller resten af kongeriget for den sags skyld. Mindre kan også gøre det og vi i Risteriet har alene dette forår været på små tyske ture og samlet inspiration i både Hamborg og Heidelberg.

Så er man frisk på udflugt er der mange muligheder lige i vores egen baghave. Tyskland som sagt – Sverige Norge, England og ja – Polen! Allerede der er en håndfuld oplagte lande.

Netop Polen skal det handle om her hvor Risteriet netop også har været på kort – men godt – kaffe visit i Warszawa.

Turen går til Polen

Polens hovedstad kan man komme til nemt og billigt. Det er 90 minutter i luften og så lander man i Chopin Lufthavn der kun er nemme og bekvemme 10 km fra centrum. En taxa koster 40 zloty og det er på den fornuftige side af en dansk 80 krone-seddel. Så ind og afsted.

Som i København er cykelnettet bredt godt og grundigt ud over byen. Lejer man – ligeledes på samme velkendte måde – en bycykel, kommer man billigt, nemt og hurtigt rundt. Ved man også hvad man kan køre efter er der mange gode kopper kaffe at finde. Så vi har samlet et par forslag og de kommer herunder i helt tilfældig rækkefølge.

Forslag er fine som inspiration og udgangspunkt. Så kan det ikke gå helt galt. Kan man håbe. Men engang i mellem er det også de steder man støder på udenfor det planlagte der kan overraske positivt. Hvilket faktisk er hvor vi starter..

wakecup

WakeCup Cafe
// ul. Franciszkańska 14/103

Efter den intense turistmagnet der er den gamle by i Warszawa kan man med fordel liste væk derfra af den nordlige byportsruin og holder man en anelse til venstre finder man WakeCup cafeen på Franciszkańska-gaden.

Lidt spøjst – næsten drilsk navn – og placeret uden stort ståhej. Ved siden af en kiosk og et apotek og uden andre butikker i nærheden. Sådan lidt tilfældigt dukkede den op og vi var tørstige i varmen, så ideen var egentlig blot en sodavand.

Men indenfor døren blev det hurtigt en ret hyggelig kaffeoplevelse. Fin lille cafe, indrettet med plads til måske 20-25 besøgende højst, med behagelige møbler og puder lavet af kaffesække samt en duft af frisk kaffe. Kold sodavand havde de, så vi slog os ned. Der var nemlig også fine kager til at følge kaffeduften. Så det var svært bare at gå igen.

Jeg fik en dobbelt espresso (9 zloty / 16 kr) og .. et stykke kage. Kaffen var lavet på deres egen brasilianske bønne. Serveret i kaffekop med hank og plads. Lige som jeg kan lide det. Perfekt. Og det smagte ret godt. Den mere traditionelle nordeuropæiske stil. Rund og blød. Lidt sød nød og dejlig elegant eftersmag. Som sagt .. som jeg kan lide det. Så derfor denne anbefaling af en cafe der egentlig ikke var på “ruten”.

Nancy Lee
// Wojciecha Górskiego 9

Om navnet er en hyldest til folk/country/pop duoen Nancy Sinatra and Lee Hazlewood er lidt uklart. Det måtte det godt være for min skyld. Fik bare ikke lige styr på referencen.

Måske også ligegyldigt. Det handler om cafeen der lå der lige midt i centrum af Warszawa og så alligevel på en måde placeret stille på en slags sidevej til diverse hovedåre gennem byen. Allerede lidt før ankomst – når man kommer gående mod cafeen af fortorv fornemmer man at her findes en lille hyggelige cafe. Stole udeforan og fin cafevibe i små enkle dekorationer (skilte sat op og udsmykning i der indrammer cafeens lille område).

Jeg vidste jeg nok skulle igennem et par espresso skud i løbet af dagen så jeg valgte at bestille en aeropress. Som blev lavet på sydamerikanske bønner. De havde forkærlighed for Colombia og Brasilien kunne man se på udvalget af kaffeposer i baren. Så hvorfor ikke se hvad det var for noget.

Udover min aeropress fik vi også en Cortado og det var brygget på Honduras. Hvilket så godt ud og man kunne godt fornemme lidt syrlighed pippe friskt frem gennem mælken. Her var ikke gjort meget ud af – eller i hvert fald ikke gået efter – nogen form for kunstnerisk præsentation med Latte Art. Men mælken godt skummet. Så måske det bare er deres måde. Mange – alt for mange? – har meget – for meget? – fokus på Latte Art når de skal lave noget som helst med mælk i cafeerne. Det er absolut trenden og snart klassisk ikon for alle steder der laver et produkt med koffein i. Hvilket er fint. Men det  var ikke del af setup her. Og det var også okay.

På Google bemærker jeg i øvrigt at Nancy Lee er opført som vegetar restaurant. Det er den muligvis også. Det så jeg ikke efter. Jeg vil anbefale den som hyggelig, lille, selvstændig, cafe. Værd at besøge over de mange, mange, mange .. kaffekæder der også har ramt Warszawa.

Emesen (eMeSeN)
Panska 3

Lige i en kile mellem en del høje bygninger i det absolutte centrum – finder man Panska hvor en meget lang bygning står lidt i skyggen af naboerne der bl.a. er Intercontinental Hotel og Google Polski. Nummer 3 er lidt svær at finde. Det er faktisk for enden af bygningen og mere logisk skulle den have adresse efter parallelvejen som den ligger ud til (lige ud til Intercontinental)

Men – når man er vaks og vågen – og en smule insisterende – kan det lade sig gøre at finde frem. Det gjorde jeg i hvert fald og det var en meget klassisk bog-cafe oplevelse der ventede. Cafeen er del af boghandlen som er del af Warszawas museum for moderne kunst. Noget i den retning.

Emesen skrives eMeSeN. Betjeningen havde valgt en stil mellem interllektuel afstand, hipster distanceret og udbredt sløvt polsk service betjening .. så det var ikke helt nemt at komme af med min bestilling. Selvom jeg var den eneste derinde der skulle bruge kaffe lige den tid jeg var der.

Med det sagt – så stadig et sted vel anbefalet. For den energi som den unge dame ikke brugte på at byde mig velkommen, brugte hun så nok på at frembringe mig to godt bryggede kopper kaffe. Ok .. det var vel reelt set en americano med lidt for meget vand og en cappuccino med lidt for meget mælk. For min smag. Men det fik jeg ikke nævnt. Så det var svært for hende at vide .. men det var ikke helt oplagt med kaffesnak.

Ved godt det er lidt en paradoksal anbefaling med denne kritik. Men jeg tror måske jeg kunne have valgt mere proaktiv indsats selv. Lod dog hendes adfærd spille sig ud og det kom der så ikke meget ping-pong ud af. Eller forståelse barista og kunde imellem. Og det er desværre det jeg oplevede mest i Polen denne gang. Sløv betjening. På cafeerne, i butikker, på restauranter og ja .. det var lidt underligt.

Jeg tog kaffen med. “To go” som det hedder på polsk. Da jeg kom derfra havde jeg egentlig opgivet en større oplevelse. Måske endda fortrudt. Det må i sagens natur være den lidt sløve barista der gjorde forventningerne så små. Men smagen og kvaliteten overraskede. Det var som sagt velbrygget.

Bottomline: Leder man efter en stille stund med en god betænksom kop kaffe, kan eMeSeN være et godt bud. Men kan fint sidde derinde også. Det er absolut et sted man kommer forbi ret tæt hvis man besøger Warszawa. Selvom adressen driller lidt.

Stor
Tamka 33

En af de stolte sønner af byen er Chopin. Den kendte komponist og klaverbokser fra 1800tallet har derfor også et fint museum i byen. Lige lidt øst for byens centrum og syd for den gamle bydel. En cykeltur på 5 minutter fra begge. Højst.

Museet er på en relativ stejl vej og tager man turen ned af den på en tohjulet skal man midtvejs slå bremserne lidt i. Dels for at se museet og evt tage et billede. Dels fordi man lige efter musset skal stoppe op hvis man skal ind på cafeen STOR og have en kop kaffe. Som vi skulle.

Klassisk hyggelig New York inspireret lille casual cafe. Der er hvad der skal være af bøger, blade og tilfældige stueplanter. En veltænkt praktisk bar og det nødvendige og dyrt indkøbt udstyr til brygning af alle moderne former for kaffe.

Den (indretningen) havde de ramt meget godt. Og er man til de nymoderne kaffetrends med lys og syrlig kaffe går man heller ikke forkert. Deres espresso er en ren etiopisk Djimmah bønne. Okay. Så er der ikke mere at sige. De har stilen klar. Spørgsmålet er så hvordan det smager.

Det var frugtigt. Det var friskt. Det var .. faktisk ret godt. Der var ikke noget at komme efter med kvaliteten. Det er ikke den billigste Djimmah de har indkøbt. Serveringen i fine kopper med guldkant fulgte videre på den tråd. Men i fint miks med den nævnte afslappede stil. Som kunderne tilsyneladende var tiltrukket af. Der var et pænt rend af kaffegæster der hentede kaffe at tage med og der var også godt fyldt i cafeen på de pladser der var inde og ude. Populært og trods placeringen tæt på et stort turistspot virkede det ret lokalt. Hvilket altid er rart.

Jeg fik en Americano og vi bestilte også en cortado. Begge dele godt lavet og velsmagende. Men det var også en formiddag vi besøgte og så må det da gerne være lidt friskt.

Relax Cafe Bar
Złota 8a

I det der må hedde en passage finder man Relax Cafe Bar. En cafe og bar. Smart. Beliggende på siden af en større bygning der tidligere har huseret en større biograf der hed Relax.

Det er en velbesøgt sted både pga kaffebaren, men også fordi der modsat den er indgang til storcenter. Passagen binder to større handelsgader sammen (Zlota og ul. Marszałkowska). Super tæt på centrum.

Her kan de lave kaffe og de er stolte af det. Der står et par udmærkelser indrammet, men det er ikke pointen. Det er det derimod at de har plastret væggene til med billeder af espresso og kaffe kopper. Som jeg formoder er deres egne brygninger de har foreviget.

Men det er ikke kun espresso det handler om her. Der er i baren udstyr til at brygge pour-over og aeropress. Sikkert mere. Men jeg måtte prøve espresso. Når nu man var der og det var jo helt sikkert ok at tage mobilen frem og tage et lille snapshot. Så det gjorde jeg.

Er man til kolde drikke som øl er det et godt sted er jeg sikker på. Populær var bestillingen på kolde fra kassen i hvert fald imens vi var der. Og udvalget synes stort. Folk sad ude og nød en solrig eftermiddag i Warszawa. Hyggeligt.

Heldigvis var kaffen god. Igen lidt frisk og “ungdommelig” men kvaliteten også et match med lysten til at følge den lidt nørede vinkel. Som de havde valgt på Relax. Vi fik også en lille latte. Serveret i kop godt nok. Men fin og vi kunne se der var øvet lidt ..

Den søde fyr der lavede vores kaffe havde endda en tot i håret sat op som en lille rottehale på afveje. Havde han arbejdet på den anden side af gaden i shoppingcenteret hvor stilen nok var noget mere konservativ var det næppe set som særligt klogt træk. Men her i den lille cafe og med betjening af den store espressomaskine .. meget troværdig og næsten forventeligt. Om det var Warszawa eller havde heddet København, London, Oslo eller New York.

Nye kaffespots venter

Det var en lille rundtur i indre Warszawa. Der er flere steder at besøge for den kaffeinteresserede. Absolut. Men det her er dem vi nåede som var værd at få anbefalet.

Warszawa er en ret fin by. Det er billigt at rejse til, komme rundt i, spise, drikke og sikkert også at shoppe. Men det er stadig moderne og kaffen har haft sit indtog. Den seriøse kaffe. Som stederne herover tyder på.

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply