Efterår og kaffetår (Vermont, nordøst USA)

Hvis du er en af dem der har været i det nordøstlige USA om efteråret ved du allerede hvor fantastisk flot en oplevelse det er. Er du en af dem der har det til gode, så er det bestemt noget der kan anbefales.

Tager man f.eks. på rundtur i Vermont i september eller oktober vil man opleve et sæsonskifte der er svært at matche hjemme. Selvom vi også har en utrolig smuk natur, er det bare (helt kliche-amerikansk) meget større herovre.

Vermont kan nærmest virke som en stor skov lagt på bjergrigt landskab. Kun forstyrret af små byer hist og her. Om sommeren varm og ufattelig grøn. Om vinteren en populært ski-destination.

Som resten af New England området (der dækker 6 stater i det helt nordøstlige USA) er det dog også en ret besøgt efterårs-destination. Bladene bliver brune og falder af træer og buske. Det er en utrolig smuk tid at tage en køretur rundt.

Året rundt .. er Vermont en god kaffe destination! Hvilket dette skriv handler om. For jeg har nemlig lige nu muligheden for at få smagt en del på en lille inspirationstur jeg er i gang med.

Vermont er en af de mindste amerikanske stater og man kan nemt og hurtigt krydse rundt. Men størrelse er ikke alt – selv i USA – og kaffe scenen er bestemt ikke lille. Og her følger et par anbefalinger for dem der gerne vil have et par gode oplevelser med i koppen når turen går rundt. For det kan man sagtens få.

BURLINGTON

Det er den største by. Men den er ikke stor. Den ville ikke engang være i top-10 i Danmark og kun en anelse større end Fredericia. Men jeg tør nok tillade mig at sige at kaffe-scenen i Burlington er en anelse mere .. udfordrende .. end havnebyen i det sydjyske trekantområde.

Er man til de mest hippe cafeer er Burlington ret god med. Steder som Onyx Tonics, Maglianero og de to Scout & Co lokationer er bestemt cutting-edge og værd at besøge. Alle med klassisk espresso-maskine setup, men også med stort fokus på pour-over, aeropress og diverse cold og nitro muligheder. Primært lokale risterier, men også kaffe hentet ind fra ypperste aktuelle trend, hvilket aktuelt er “3-wave” kaffe fra steder som Counterculture Coffee fra North Carolina.

Og ja, man kan gå rundt til dem alle. Eller cykle. På den måde minder det nok meget godt om Fredericia 🙂

Nu er jeg ofte på udkig efter mindre risterier. Det er jo de vi kender og det som vi altid er nysgerrige efter at se hvordan andre driver. I USA er er mange af dem. Små uafhængige micro-roasters. Det er super inspirerende. Ofte er det heldigvis steder der gerne tager imod besøg fra interesserede kollegaer. Ikke mindst udefra den store verden. Hvilket også var tilfældet hos BRIO CoffeeWorks.

Beliggende i Burlingtons South End Art District (.. come on, lokationen alene er da totalt hipt!). Brio CoffeeWorks er et lagerlokale der er 3/5 risteri, 1/5 cafe, 1/5 kontor og 100% gæstfrit! Her rister ægteparret Magda og Nate i små portioner på daglig basis. Bønner fra Kenya, Costa Rica, Etiopien og Brasilien. Det lyder jo bekendt. Er man i Vermont og er man bare en smule kaffeinteresseret (.. det formoder jeg siden disse linjer læses) så skal du her forbi.

STOWE

Små 45 minutter fra Burlington er en af Vermonts mest populære ski-byer. En lille hyggelig – næsten skræmmende idyllisk – by. Også uden sne.

Inde på Main Street finder man Black Cap Coffee & Tea og det er en hyggelig lille cafe. Helt sikkert et stop værd. Men triller du lidt væk fra hovedgaden finder man et mere nørdet kaffested vest for Stowe, hos kaffenørderne i PK Coffee.

Hos PK Coffee er der ikke mange andre ting på menuen end kaffe. Stilen er nordisk .. lyst lokale og lyse bønner – og baristaerne bestemt klar over hvad de laver. Så et godt sted at tage en 2go kaffe med til turen op over bjergene.

PK Coffee er lige for forden af Mount Mansfield. Jeg tog en lille hygge-hike til Bingham Falls og på en september eftermiddagdag på de små stier i den smukke skovs dybe stille ro .. var deres filerkaffe bestemt godt, lunt og lækkert selskab.

WATERBURY

Det er nok den by i USA der må have det mest seriøse kaffe pr indbygger. Det sagt fordi det er et ret lille sted. Vi taler 5.000 indbyggere og hjemstavn for noget af det mest seriøse kaffe samt en af de største spillere.

Den største først. Green Mountain Coffee Roasters startede i Waterbury som micro-risteriet i 1981. I dag er det ejet af Dr Pepper som er en af de store amerikanske sodavandsfirmaer. Og har så åbenbart også kaffe i sortiment. Faktisk har de udviklet en nespresso-lignende kapsel kaffe med specielle maskiner til – og de ses overalt heroppe.

Mere interessant er Artisan Coffee & Tea nok. Beliggende i Waterbury i en nybygget lang rød lade med risteri samt kaffebar i den ene ende og kaffeskole i den anden. Kaffebaren alene er værd et besøg og man kan sidde og nyde kaffen mens man kigger ud på bjergene der omgiver Waterbury – eller man kan tage med i bilen hvis turen går ud på de små hyggelige veje i denne del af Vermont.

Kaffeskolen er for folk i branchen der ønsker at få opgraderet teknikker og viden indenfor ristning eller smagning. For 8 år siden lå det hele i en noget mindre lokation i byen. Jeg var så heldig at tage et kursus dengang. Men meget er sket siden og den konkrete årsag til den nye beliggenhed er en voldsom flooding der fjernede det meste af den daværende bygning og sendte ud i nærliggende flod. Så .. jeg var forbi og hilse på og se det nye. Det var blevet ret fint. Er du interesseret i at lære om kaffe, om ristning og alt hvad der er af seriøse kurser, så er det absolut værd at undersøge. Mané Alves er stadig underviseren, som han var det tilbage i 2010. Oprindeligt fra Lissabon i Portugal og en utrolig kapacitet indenfor Specialty Coffee.

Waterbury er at finde tæt på hovedvejen ind mod Burlington fra øst-Vermont. Mange besøgende i staten tager forbi Montpelier – den politiske og kulturelle hovedstad i Vermont. Og midt imellem Montpelier og Burlington er Waterbury. Så man kommer næsten uundgåeligt forbi og så er det en anbefaling værd.

Der er flere fine steder. Men nu fik vi lige nævnt et par stykker og så er det altid en god ide at spørge sig frem. Kaffefolk anbefaler gerne andre kaffefolk. Og i Vermont vil man gerne vise frem hvad man kan. Udover utroligt smukke årstider og flot natur, ahorns sirup og flannel beklædning er special kaffe nemlig en attraktion heroppe i sig selv.

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply