Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?

Dette er den første af vores serie af kaffeguides, du kan finde en oversigt over dem alle sammen her.

Hvordan laver man god kaffe på kaffemaskine? Spørgsmålet virker måske unødvendigt, eftersom de fleste af os er vokset op med en kaffemaskine i køkkenet og føler os rutineret i at bruge den. Men selvom Danmark er et af de mest kaffedrikkende lande i verden, er vores tilgang til kaffebrygning på maskine i høj grad præget af tradition. Og desværre er det de færreste af os, der har sat sig ned og undersøgt hvordan man egentlig laver en god kop kaffe med kaffemaskinen.

Tilgangen til kaffebrygning på maskine er meget forskellig fra person til person. Som eksempelvis doseringen af kaffe. Nogle bruger kaffemål med top og andre igen strøgne kaffemål. Man kan næsten få det indtryk at hver familie har sit eget svar på spørgsmålet: Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?

Den hurtige guide: Sådan laver du kaffe på kaffemaskine

Men hvordan er det så man laver kaffe på kaffemaskinen? Her er Risteriets hurtige guide:

 • Brug 7,5 gram nyristet kaffe per kop (1.25 dl).
 • Målene på kaffemaskinen svarer til en kop*
 • Kaffens smag topper 1-3 uger fra ristedatoen, så sørg for at se dig godt for når du køber bønner og husk at opbevare dem mørkt og relativt lufttæt.
 • Køb efter profil: er du til lys, mellem eller mørke kaffebønner?
 • Kværn dine kaffebønner selv for bedste resultat.
 • Lad ikke kaffen stå i maskinen – så bliver den hurtig bitter.

Dosering af kaffe på kaffemaskine

Der hvor de fleste kommer i tvivl, er netop når det kommer til doseringen af kaffe på kaffemaskinen. Når det kommer til dosering er det her en klar fordel at bruge en vægt til at afmåle kaffen, frem for at bruge måleskeer.

Vi  anbefaler at du bruger mellem 7,5 gram kaffe per. kop for at opnå det bedste resultat – men husk smag er individuelt. Du kan sagtens skrue op eller ned for doseringen uden at det er en fejl. Det bedste resultat er det match der er bedst for dig og din smag. 

Har du ikke en vægt, kan du bruge følgende tommelfingerregler til dosering af kaffemaskinen:

7,5g kaffe = en næsten strøget måleske (eller en stor spiseske, hvis du er i bekneb)

1 kop på kaffemaskinens vandtank svarer ofte til 1.25 dl. hvilket er vigtigt at være obs på. Der kan være varianter alt efter model.

*Vi tager udgangspunkt i Moccamaster kaffemaskiner. Det er dem vi selv bruger og har både god + gode erfaringer med. Her er 1 kop = 1,25 ml = 1 dl og brygger du 1 liter kaffe skal du bruge 60 gram kaffe. 

Kaffe og ristedato

Den færdige kop kaffe bliver ikke bedre end de bønner man vælger at bruge, her anbefaler vi som mikroristeri selvfølgelig vores egne nyristede kaffebønner.
Når det kommer til kaffe, er der som med de fleste andre produkter en klar sammenhæng mellem kvaliteten af de råvarer man benytter og det færdige resultat.

Nå vi lægger vægt på vigtigheden af ristedatoen, skyldes det at når det kommer til kaffebønner, så topper smagen inden for 1-3 uger efter de er blevet ristet; herefter begynder kaffebønnerne hurtigt at tabe smagsnuancer.  

Dette gør ristedatoen på kaffen til en af de absolut vigtigste faktorer når det kommer til at få den fulde smagsoplevelse ud af kaffen.

Ristegrad

Udgangspunktet er stadig smag og behag – helt individuelt. Lys og mellemristet kaffebønner anses ofte som de bedst egnet til kaffemaskinen. Mørkristet kaffe kan også bruges, men vil give kaffen en væsentlig kraftigere smag. Et aspekt at forholde sig til her, er også hvornår og til hvad kaffen brygges.

Malingsgrad

Til filterkaffe skal kaffebønnerne males sandkorns-fint. For at få det bedste resultat anbefaler vi at du selv kværner dine bønner. Kaffen mister hurtigt smag når den er blevet malet. Så kværn kun de bønner du skal bruge, så holder du længere på den gode smag.

Papirfiltre

Mange tænker ikke over betydningen af kaffefiltrene, men mange af de billigste produkter efterlader faktisk en bismag i kaffen. Brug filtre af en fornuftig kvalitet.

Lad ikke kaffen stå i kaffemaskinen

Kaffe bliver hurtigt bitter hvis det får lov til at stå på en varmeplade. I disse tider har de fleste kaffemaskiner heldigvis en autosluk funktion; så idag får kaffen sjældent lov til at stå flere timer på en varm plade som før i tiden. Du kan dog stadigvæk med fordel hælde den på en termokande så snart den er færdig.

Vand

Når det kommer til at brygge kaffe, må man ikke undervurdere kvaliteten af det vand der bruges. Meget kalkholdigt vand forhindrer kaffens smag i at udfolde sig, så bor man i et meget kalkholdigt område, og har ambitioner om at brygge den perfekte kop kaffe, bør man enten filtrere vandet eller bruge kildevand.

Er maskinen ren?

Kaffe optager let andre smagsstoffer, så sørg for at holde kaffemaskinen vel rengjort.

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

9 tanker om “Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?”

 1. Hej.

  Har lige snakket med en kollega angående hvilken type af kopperne man skal gå efter på en almindelig kaffemaskine?

  Jeg har lært at gå efter de små kopper på venstre side der går op til 12 kopper i alt og så putte kaffe i kaffefilteret med en kaffeske der bliver strøget til samme antal kopper vand som man puttet i ligeledes, for at få en normal god kop kaffe.

  Lige meget hvor mange kopper vi snakker om.

  Men er det det rigtige og hvad bruger man så den højre side til med de store kopper på?

  Det har jeg ikke kunne finde svaret på nogle steder, så nu spørger jeg jer 😃😊?

  VH. Brian.

  1. Hej Brian
   Ja, jeg kan godt forstå hvis du er lidt forvirret, for måleenhederne på kaffemaskinerne er ikke specielt godt forklaret.

   De to måleenheder på kaffemaskinen svarer henholdsvis til små kopper (eks. kaffestel) og kaffekrus; men det er efterhånden de færreste i dag der bruger de små kopper, da de fleste bruger krus.

   Ved første øjekasat synes jeg det lyder som en lidt stærk opskrift du har gang i, men der er mange ting der kan spille ind. For det første, hvilken måleske bruger du? en standard måleske indeholder ca. 7g, men de fås både større og mindre; så det kan jo godt spille ind. Men derudover så er smagen af kaffe jo meget individuel, og det betyder også at der ikke som sådan findes “én rigtig opskrift på kaffe” – så hvis du er glad for din metode, så hold fast i den 🙂

   Når det så er sagt, så plejer vi når vi bliver spurgt; at anbefale samme opskrift som i blogindlægget, hvor man bruger én måleske per stor kop; eller endnu bedre endnu finder en vægt frem og afmåler både kaffe og vand præcist; for målene på både måleskeer og kaffemaskiner kan være ret upræcise fra kaffemaskine til kaffemaskine.

   De generelle anbefalinger er her 7-9 gram nyristet kaffe per 1.5 dl.

   Men som sagt, kaffe er ret individuel, så forsøg dig frem indtil du finder det du selv synes er bedst.

  1. Hej Ida, det er tror jeg ikke at det er. Vores kaffe er nyristet og vi sender kun kaffe der er max et par dage gammelt til vores kunder. Jeg tror ikke at man kan pakke nyristet kaffe i kapsler da der er for megen Co2 i kaffen. Dertil er smagen nok anderledes og forhåbentligt meget bedre end ved kapsel kaffe…som du nok kan læse er vi ikke fans af kapsel kaffe:)

 2. Jeg var inde i Helgoland og købe gode bønner til en større forsamling mennesker, så vi skal brygge på en almindelig kaffemaskine. ( som jeg ikke har prøvet de sidste 15-20 år) 🥴 Jeg blev anbefalet jeres flagskib UNO . 2 kg til 70 mennesker. Men nu ser jeg at bønnen muligvis er for mørk til at bruge? Vil I stadig anbefale 7,5 gr. Pr 1,25 dl eller skal jeg bruge mindre? Der er ikke rigtig tid til at prøvekøre kaffen, da kaffemaskinen står i et lejet selskabslokale.

  1. Hej Ditte
   Uno er vores mest populære bønne og du kan sagtens bruge den til filter. Den er ristet lidt mørkere end andre filter kaffer, men ikke super mørkt. Jeg tænker du skal gå med ca 50-55 gr per liter kaffe for en start. ved 7,5gr får du ca 60gr per liter så lidt mindre. MEN, det er en smagssag så prøv før måske 55gr per liter og se om det går an. Tænker alt under 50g er for lidt.

   Håber det hjælper:)
   Hilse
   Lars
   Risteriet

Leave a Reply