Kæmpen der er Kenya

I de + 15 år vi har købt, ristet, smagt, solgt og i det hele taget bare været priviligeret nok til at arbejde med kaffe – har Kenya været toppen. En kæmpe blandt de andre kæmper.  

Mange påstår at kaffe fra Kenya er det bedste i verden. Og det er helt klart blandt de allerypperste. Når man udvælger i Specialty Coffee standard og sætter disse mange forskellige kvalitetskaffer op mod hinanden ved man dog godt at den sidste vurdering, om hvad der så er den bedste af de bedste  – så er det en smagssag mere end noget andet.

Men Kenya dukker bare altid op. Kvaliteten – i smags og stabilitet. Men også i pris. Vi har så godt som altid haft Kenya i sortiment og det er få gange det ikke var været vores dyreste kaffe. For det er en særlig kaffe og der følger også en særlig pris med.

Men lad os se mere på Kenya og kaffen derfra.

Kenya er blandt de 20 største kaffeproducenter i verden, og i Afrika ligger det på en femte plads.

Men kvantitet har aldrig været et mål i sig selv for lokale kaffefarmere. Landet er berømt som stedet, hvor nogle af det mest raffinerede kaffe i verden dyrkes. Farmerne bag de bedste kaffer foretrækker kvalitet frem for kvantitet. De ved det kan betale sig.

På grund af de store højder, hvor den dyrkes, udvikler kaffe i Kenya sig gradvist og absorberer fuldt ud de rige næringsstoffer fra jorden.

Afhængigt af regionen, sorter og forarbejdning kan kenyansk kaffe have en bred vifte af smagsvarianter.

Lidt om klimaet

Kenya ligger i midten af kaffebæltet – ækvator løber lige igennem landet og dette tropiske klima er ideelt til kaffeproduktion. Der ikke er nogen særlige årstider i landet der er mere oplagt end andre da der er afbalancerede temperaturer hele året rundt. Der er dog to regntider: fra april til juni og oktober-november. Høsten foregår hovedsageligt fra oktober til december.

Lidt om historikken

På trods af dets nærhed til Etiopien, har Kenya dyrket kaffe siden 1893, hvor den franske Helligåndsordenen, Ordo Sancti Spiritus (en såkaldt tiggermunkeorden) plantede kaffebuske fra Réunion Island. Da munkenes mission var placeret nær hovedstaden Nairobi, var det dér, hvor der blev plantet kaffe for første gang.

Ifølge en anden historisk kilde var det den skotske missionær John Patterson der er krediteret for at have plante de første kaffebuske i Kenya.

Uanset hvilken der kunne være den mest korrekte version var var det sådan at der, indtil 1923, kun blev dyrket kaffe i landområder, hvor europæiske bosættere boede.

Lidt om nutiden

Der er omkring 150.000 kaffebønder i Kenya. Omkring seks millioner lokale finder direkte eller indirekte beskæftigelse gennem kaffeindustrien. To tredjedele af produktionen er koncentreret på små farme. Resten kommer fra store plantager. På trods af bønnernes fremragende kvalitet er kaffebønder i Kenya desværre blandt verdens fattigste.

Blandt fagfolk er kaffeindustrien i Kenya kendt som en af de mest udviklede i verden. Dette skyldes systemet med produktion, forarbejdning og salg, som hovedsageligt udføres inden for et højt udviklet samarbejdssystem. Landet har moderne forskningscentre, som overvåger kaffens kvaliteter og udvikler nye varianter. Nøglen til succesen med kenyansk kaffe rundt om i verden er det åbne auktionssystem.

Et auktionssystem der så også er stor del af forklaringen på de høje priser. Der er et problematisk paradoks fra kaffebonde til kaffepris. Desværre.

Lidt om efterbehandlingsproces

Den største del af kenyansk kaffe er vasket/washed. Bønnerne gennemgår en lang gæringsproces. Derefter soltørres bønner på afrikanske senge. Som et resultat af den våde forarbejdning er koppen renere, unik syrlighed med umiskendelige smage med fremherskende frugtnoter, floral aroma og fylde.

De bedste kaffer fra Kenya er sorteret som Kenya AA – det er de største bønner, som også anses for at indeholde de mest aromatiske olier.

Lidt om eksport

Årligt producerer Kenya omkring 100.000 tons kaffe. bag dette tal er tesen om mange bække små. For de mindre farme – og dem er der mange af – dyrker kun mellem 50 og 500 kaffeplanter.

Næsten 95 % af den samlede kaffeproduktion er til eksport. Det kan umiddelbart lyde underligt, men det skal tages in mente af denne procentdel kan let forklares med den mangeårige tradition for at drikke te i landet.

Lidt om dyrkningsområderne

Området, der breder sig syd for Mount Kenya til hovedstaden Nairobi, er den største kafferegion. Nær grænsen til Uganda, ved foden af Mount Elgon, ligger en anden vigtig kafferegion.

Hovednavnene på kaffedyrkningsområderne er Ruiri, Tika, Kirinjaga, Western Mount Kenya, Nyeri, Kiambu og Muranga. De har forskellige økosystemer med forskellig flora og fauna. Interessant nok påvirker faktorer, såsom om kaffeplanterne står i morgen- eller eftermiddagssolen, dannelsen af smagen.

Takket være den vaskede efterbehandling er smagen af kenyansk kaffe mættet med frugtige nuancer.

Det meste af kenyansk kaffe vokser i højder fra 1.400 meter til 2.000 meter over havets overflade i vulkansk jord. På grund af højden vokser kenyansk kaffe langsomt, udvikler sig uden hastværk og optager mange næringsstoffer.

Lidt om .. størrelsen

Karaktererne af Kenya kaffebønner er sorteret efter størrelse, form, farve og tæthed.

Størrelserne inkluderer Kenya E (Elephant Bean eller Ear), Kenya PB (Peaberry), Kenya AA, Kenya AB, Kenya C, Kenya TT, Kenya T og Kenya MH/ML.

Den største mængde Specialty Coffee, der nærmest udelukkende går til eksport, er Kenyas AA-kvalitet.

Lidt om den kenyanske kaffesmag

De bedste kenyanske kaffer er ekstremt velafbalancerede med en livlig smag som kommer fra den store syrlighed som især lyse ristninger sætter fokus pp. Kenya er kendt for ren kop og sprød friskhed.

Du kan finde noter af citrus, endda peber, sammen med blåbær og brombær. Aroma ofte floral (duften er tæt og blomstret, men den kan også være sødlig chokolade) og eftersmagen vinagtig.

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply