Vedligeholdelse og afkalkning af din espressomaskine
Hvordan vedligeholder og afkalker man bedst sin espressomaskine? Er man ejer af en espressomaskine er dette dette et ret så vigtigt spørgsmål der bør give anledning til ekstra opmærksomhed. Nu udfører vi jo service på espressomaskiner, og har i årenes løb set en del slemme tilfælde hvor vedligeholdelsen er blevet forsømt og maskinen er endt hos os til service. Derfor har vi lavet denne guide til vedligeholdelse og afkalkning af espressomaskiner.
Oversigt
- Hårdt vand, kaffe og espressomaskiner
- Afkalkning og espressomaskiner
- Symptomer på kalk
- Hvor ofter skal man afkalke en espressomaskine
- Hvordan afkalker man en espressomaskine?
- Vedligeholdelse af espressomaskine
- Generel vedligeholdelse af espressomaskiner
Hårdt vand, kaffe og espressomaskiner
Når man beskæftiger sig med vedligeholdelse af espressomaskiner, er man nød til at starte med at snakke om vand, så det er også her vores guide starter. Faktisk vil vi gå så vidt som at sige at hvis du kun får en ting med dig fra denne guide, så er det at du skal være hysterisk med kvaliteten af det vand du bruger.
Det danske grundvand
I Danmark bruger vi grundvand, og vores postevand er generelt både rent og af en uhyre høj kvalitet. Det skal vi selvfølgelig være glade for, men der dog en enkelt ting der kan slå skår i glæden – vi snakker selvfølgelig om kalk!
For selvom vi har dejligt rent vand, så er det de fleste steder i landet også meget kalkholdigt, og desværre ikke specielt velegnet til at lave kaffe af.
Meget kalkholdigt vand gør at din espressomaskine hurtigere kalker til, så simpelt er det!
Og vælger man bare at bruge postevand fra hanen, skal man ikke regne med at ens maskine holder særligt længe.
Heldigvis kan problemet let løses ved at forbedre vandkvaliteten på ens kaffevand. Her er der flere løsninger, de mest anvendte er følgende:
Vandfiltre
En meget populær løsning er at bruge et vandfilter til at forbedre vandkvaliteten, der er flere fordele her, alt efter hvilken løsning man vælger. Men grundlæggende er det i længden både lettere, bedre og sikrere end f.eks. at købe kildevand.
Vandfiltre falder typisk i to kategorier:
- Dem der monteres direkte på vandintaget til espressomaskinen, som vandfilteret fra BWT.
- Vær her opmærksom på at filteret med mellemrum skal skiftes.
- Hvornår afhænger af hårdheden på det vand du bruger, men typisk efter et sted mellem 750-1500l og som minimum en gang årligt.
- Er maskinen ikke forbundet direkte til vand, kan man bruge kander med indbygget vandfilter som filterkanden fra Dafi.
- vær dog opmærksom på at filteret her skal skiftes noget oftere, allerede efter 30 dage.
Vælger du at anvende et vandfilter, er det meget vigtigt at du husker at skifte filteret. Springer du over her gambler du virkelig med din dyre maskine.
Kildevand:
Kildevand kan være en udmærket løsning til at kompensere for vores hårde danske vand, dog er der her et par ting man skal være opmærksomme på.
Først og fremmest er der stor forskel på de forskellige slags kildevand der sælges, og det at vandet kommer fra en kilde, er desværre ikke i sig selv garanti for at det også er blødt vand der er i flasken – kildevand kan sagtens være hårdt alt efter hvilke mineraler det indeholder. Så sørg for at læse grundigt bag på flasken og fat eventuel en lommeregner, for det er de to mineraler Calciumoxid og Magnesiumoxid der bestemmer hvordan kalken i vandet opfører sig, og dermed dets hårdhed.
For at være lidt tekniske så bruger vi i Danmark den tyske scale for hårdhed (°dH = grad Deutsche Härte), hvor en hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter, eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter.
Man skal altså lige regne lidt for at finde ud af hvor hårdt ens kildevand egentlig er. Som reference har vandet i København en hårdhed på mellem 19-28 °dH, hvilket betegnes som hård til meget hårdt vand.
Vil du være på den helt sikre side, kan du skaffe nogle papirstrips der kan måle vandhårdhed og så teste dit kildevand.
Afkalkning og espressomaskiner
Har man en espressomaskine kommer man ikke uden om afkalkning, her er følgende råd vigtige at holde sig for øje:
- Afkalk regelmæssigt (mindst 2-4 gange om året afhængig af vandet)
- Den samme espressomaskine vil f.eks. kalke hurtigere til i KBH end i Silkeborg.
- Husk at afkalke før du får problemer med kalk
- Betragt afkalkning som en nødvendig vedligeholdelse af en dyr maskine
- Husk, får du fast et kalk problem, skal maskinen muligvis skilles helt af og renses.
Konsekvenserne af kalk
Kalk er espressomaskinens hovedfjende, og et problem som rigtig mange undervurdere. I første omgang gør kalk måske bare din espressomaskinen langsommere til at varme op, andre for problemer med at nå de rigtige temperaturer, men for alles vedkommende vil kalken på sigt ødelægge maskinen med meget høje reperationsomkostninger til følge!
Det der gør kalk særligt farligt er, at når du først opdager at du har fået kalk, er det som oftest en risikofyldt affære at begynde at afkalke maskinen.
Problemet her er at espressomaskiner generelt er ret avancerede; og det der ofte sker når man begynder at afkalke en espressomaskine der har problemer med kalk, er at kalken løsner sig og bevæger sig rundt i maskinen – og får man først en kalkprop i nogle af de mindre dele, så har man virkelig problemer.
Det er ikke unormalt at en tilkalket espressomaskine stopper med at virke helt efter en afkalkning, så nøgleordet her er forebyggende afkalkning
Symptomer på kalk
Der er flere symptomer på et kalkproblem ved en espressomaskine, her er nogle af de mest almindelige:
- Espressomaskinen er sløvere til at varme op
- Maskinen vil larme mere under både opvarmning og brug.
- Det kan være svært at ramme de korrekte temperature selvom man skruer op for kedlen.
- Magnetventiler sætter sig fast
- Niveau sonden har svært ved at registrere vandet
- Samlingerne er begyndt at tære
Den eneste sikre måde at holde sin espressomaskine kalkfri på, er ved at afkalke den regelmæssigt. Er man i tvivl om hvorvidt man har et problem, kan man prøve at tjekke gruppehovederne for kalk. Disse kan virke som indikatorer, men vi skal understrege at metoden er meget upræcis, og man kan sagtens have et stort kalkproblem uden at der er noget at se på gruppehovederne. Så du kan ikke frifinde din maskine på den baggrund – omvendt, har du kalk i gruppehovederne, har du det sandsynligvis også i selve maskinen.
Hvor ofte skal man afkalke en espressomaskine
Hvor hurtigt kalker en espressomaskine til? Det er svært at sige noget konkret, da der er mange faktorer der spiller ind, dog er der en klar sammenhæng mellem vandkvaliteten, hvor ofte en espressomaskine bliver brugt, og hvor hurtigt den kalker til.
- Jo oftere du bruger din espressomaskine → Jo oftere skal du afkalke den.
- En tommelfingerregel er at du skal afkalke din maskine efter 100-150 kopper/hver 2-4. måned.
- Husk størstedelen af alle espressomaskiner går i stykker på grund af kalk!
Vi har lavet en video guide til afkalkning af en ECM HX maskine, som vi ofte bliver spurgt til. Du kan se vore andre vedligeholdelsesvideoer her.
En tanke om “Afkalkning af espressomaskine”