Kaffehistorier fra Cuba

Vi har før haft nedslag i Cuba. Med Månedens Kaffe har vi jo været godt rundt efterhånden. Vi nærmer os 100 omgange med dette lille sideprojekt der supplerer vores sortiment med nye indtryk 12 gange om året.

Men hvis du ikke har hørt om cubansk kaffe før er det ikke så mærkeligt, for selvom Cuba er et land med en fin kaffetradition så er det også en lille ø, og eksporten er derefter. Hos os i Risteriet har vi kun i korte perioder haft Cuba på programmet. Det er ikke et nemt land at have stabile leverancer fra 🙂

Dette gør at mange kunder, både nye som faste i Risteriet, når de tænker på Cuba, i første omgang associerer landet mere med cigarer og Fidel Castro frem for kaffe.

Men som nævnt før har Cuba faktisk en kaffe-historie. Cubanerne begyndte så småt at produceret kaffe allerede i 1748. Udviklingen tog dog først for alvor fat omkring 1789, hvor et stort slaveoprør i Haiti fik tusindvis af franske kaffebønder der drev plantager der til at flygtede vest over vandet til Cuba. Her grundlagde de med deres ekspertise Cubas stolte tradition for kaffedyrkning.

Helt præcis slog de franske kaffebønder sig ned stort set lige hvor de kom i land, nemlig i det østlige Cuba. I området Sierra Maestra, nede på den sydlige del af Østcuba, fandt de nemlig jord- og klimaforholdene der var særligt ideelle.

I dag bliver lidt mere end 80% af Cubas kaffe produceret her – og det er også der vi har købt vores kaffe. Det er naturligvis ren arabica som vi har hentet hjem, dyrket i over 800 meters højde (altura), fuldt vasket (lavado) og naturligt tørret.

Cubanske kaffeudfordringer

I det 19. og 20. århundrede fik den cubanske kaffeproduktion virkelig fart på, og toppede i perioden efter 2. verdenskrig med en eksport på omkring 20.000 tons årligt.

I 1959 begyndte kaffeproduktionen pludselig at gå tilbage på Cuba; en af hovedårsagerne hertil var den cubanske revolution der gik hårdt ud over kaffebranchen. De store kaffefarme blev opløst, uden at der blev skabt incitament til at oprette nye mindre kaffefarme.

Herefter gik det for alvor tilbage.

I 1962 indførte USA en embargo på alle cubanske vare, hvilket ramte en i forvejen såret kaffeindustri hårdt. En ulykke kommer sjældent alene, og helt galt gik det 30 år senere da det daværende Sovjetunionen begyndte at gå i opløsning. Hvilket betød at kaffeproduktionen faldt fra 10.000 tons årligt i 1990; for at ramme sit laveste niveau på bare 190.000 kg årligt i 2008.

Siden da er det heldigvis gået fremad igen for den Cubanske kaffeindustri med en eksport på 6.1 tons i 2016. Men for cubanerne selv, er kaffen stadigvæk streng rationeret og noget der værnes om og nydes i små mængder.

Sådan har vi ristet kaffen:

Medium rist. Vi har valgt at riste denne bønne fra Cuba lidt atypisk i det cubansk kaffe normalt bliver ristet i den mørkere ende af spektret.

Vores rist er lavet i en City+, som giver et godt kompromis mellem de typisk cubanske røgede tobaks-noter, samtidig med at vi bibeholder friskhed/klarhed i kaffen. Dette mener vi giver en velafbalanceret kaffe der ikke bliver overdøvet af, men nærmere fremhæver det særegnede ved cubansk kaffe.

Kaffens smagsprofil:

Med Kaffen fra Cuba bevæger vi os væk fra de lettere frugt/bær agtige noter vi har arbejdet med i den senere tid og nærmer os en mere fyldig kop. Selv om risteprofilen er lys/mellem har kaffen en rigtig god og kraftig fylde som vil hænge ved et godt stykke tid efter koppen er væk.

Noter: Nød, tobak, malt, og karamel.

Brygnings forslag:

Kaffen vil være velegnet som pour over (se vores artikel) og filterkaffe, men kan også bruges som espresso eller i en mokkakande (cubanernes egen foretrukne metode).

Hvis man forsøger sig med at brygge ved lavere temperaturer (88-90 grader) vil der være mulighed for at opnå en fløjlsblød kaffe med tydelige noter af karamel.

 

God fornøjelse

-Thomas Cæsar Borum

cuba-grøn     Cuba nyristet

 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply