Risteriets lille guide til pour over kaffe

I sidste uge havde vi her på vores kaffe blog et længere interview om pour over kaffe med vores barista Sebastian der også underviser vores Espresso Corso kursister (du kan finde hele interviewet her).

Som en ekstra service til jer kære læsere, har vi kortet interviewet ned til en super kort og letlæst lille guide til jer der gerne vil igang med pour over kaffe.

Du kan finde en oversigt over alle vores kaffeguides her.

Vi brugte følgende udstyr:

Den ultra korte guide til pour over kaffe:

IMG_1121

Hold en samlet trækketid 2½ min.

 • put 16g kaffe i et filter.
 • Blooming: start timeren og tilsæt ca. 30g vand og lad kaffen bloome i 30 sekunder.
 • Tilsæt dernæst 120g vand og vent til der samlet er gået et minut.
 • Tilsæt dernæst de sidste 100g vand.
 • Sørg for at holde en samlet gennemløbstid på højst 3 min. Går du over så fjern filteret så du ikke overekstrahere.
 • Din pour over kaffe er nu færdig.

Den grundige guide til pour over

Her kommer en lidt grundigere indføring i hvordan du laver pour over.

Første skridt: Skyl filteret og varm dit udstyr op.

Sæt et filter i Hario V60 og placer den oven på den kande du vil brygge i.

Start med at skyld filteret ved at hæld varmt vand i det, sørg for at det dryppe ned i kanden. Dette fjerner smagen af papir fra filteret og varmer både filter og kande op, så kaffen ikke bliver så hurtig kold.

Andet skridt: Blooming af kaffen

Hæld 16g nyristet kaffe i filteret.

Ristede kaffebønner indeholder CO2 som kan give kaffen en lidt grim bismag, man kan fjerne det meste af CO2 indholdet ved at lade kaffen bloome.

Start derfor din kaffetimer og hæld ca 30g varmt vand (93°) ud over kaffen og lad det bloome i 30 sekunder. Brug en ske til forsigtet at røre et par gange rundt i kaffen undervejs. Alt efter hvor nyristet kaffen er vil du kunne opleve at kaffen hæver sig lidt når der bliver frigivet CO2.

Tommelfingereglen når du bloomer din kaffe er at bruge ca. dobbelt så mange gram vand som du har kaffe. 

Tredie skridt: Tilføj mere vand

Når kaffen har bloomet tilsætter du 125g vand og lader det trække til der samlet er gået et minut. Det er her væsentlig lettere at styre vandet hvis du har en god kande med hældetud.

Herefter tilsætter du de sidste 100g vand til filteret og holder godt øje med timeren. Selve brygning skal samlet ikke tage længere tid en 2½-3 minutter.

Går der længere tid er det bedst at tage filteret af og stoppe processen, selvom det ikke er alt kaffen der er løbet igennem.

Når gennemløbstiden kan variere skyldes det at forskellige kaffer, alt efter sort og ristning, kan producere fine kaffepartikler, såkaldte fines, disse kan blokkere gennemløbet i filteret og derfor forlænge eller forkorte trækketiden.

Fjerde skridt: Lad kaffen køle lidt

Når kaffen er færdig med at trække er det en fordel at lade den stå lidt og køle inden du smager på den. Filterkaffe giver en meget klar kop kaffe, dvs. der kommer rigtig mange smagsnoter frem og nogle af disse kan du ikke smage når kaffen er rigtig varm.

Faldgrupper når du brygger pour over kaffe

 • Vær opmærksom på vandets temperatur når du brygger, selv små temperatur ændringer har meget stor betydning for smagen af den færdige kop.
 • Anskaf dig en ordentlig elkedel med en god hældetud – det gør alting så meget lettere, særligt ved blooming fasen.

IMG_1125

God fornøjelse

-Thomas Cæsar Borum

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

5 tanker om “Risteriets lille guide til pour over kaffe”

 1. Hej risteriet,
  Jeg bruger Kalita wave og normalt brygger 3-4 kopper (500 g vand) for dobbel kaffe dvs 32g. Jeres guide er baseret på 16g på hario, er der en specifik metode hvis man vil brygge 500 g kaffe?
  Jeg har prøvet jeres mexico sweet cherry, og føler at hvis jeg brygger 16g så er kaffen ‘lettere, mere mild’ end 32g, så bliver den meget ‘mørk’. Håber det giver mening 🙂
  Any advice? 🙂

  1. Hej Hassan, det giver fuld mening:) Grundlæggende skal du uagtet filter bruge et ratio mellem kaffe og vand som virker for dig. Vi bruger et ratio 1:15 dvs 20 gr kaffe til 300 gr vand. Hvis du bruger dette som udgangs punkt så vil 500 gr vand ca kræve 33 gr kaffe så prøv heromkring. Dertil er der vigtigt at når du øge volumen af kaffe at du evt kværner lidt grovere da kaffen ellers kan løbe for langsomt og derved risiko for at den bliver bitter. Din bryggetid bør være mellem 2 1/2 – 3 min uagtet hvor mange gram kaffe og vand du benytter . Håbe dette kan give lidt tips!

 2. Hejsa
  Vandtemperaturen skriver I skal være 93gr. Varmt. Men det er svært at holde den temperatur igennem brygningen. Typisk er den nede på 91 gr. Ved afslutning af brygningen. Er det efter bogen ? . Min kedel er en Brewsta kedel
  Mvh
  Michael Gravlund

  1. Hej Michael
   Temperatur fald kan ikke undgås. De 93 grader er også kun vores anbefaling og hvad vi typisk går efter. Du kan evt prøve 95 grader og så måske ende på 93 grader men som nævnt det er helt efter bogen👍
   Mvh
   Risteriet

Leave a Reply