Risteriets lille guide til pour over kaffe

I sidste uge havde vi her på vores kaffe blog et længere interview om pour over kaffe med vores barista Sebastian der også underviser vores Espresso Corso kursister (du kan finde hele interviewet her).

Som en ekstra service til jer kære læsere, har vi kortet interviewet ned til en super kort og letlæst lille guide til jer der gerne vil igang med pour over kaffe.

Du kan finde en oversigt over alle vores kaffeguides her.

Vi brugte følgende udstyr:

Den ultra korte guide til pour over kaffe:

IMG_1121

Hold en samlet trækketid 2½ min.

  • put 16g kaffe i et filter.
  • Blooming: start timeren og tilsæt ca. 30g vand og lad kaffen bloome i 30 sekunder.
  • Tilsæt dernæst 120g vand og vent til der samlet er gået et minut.
  • Tilsæt dernæst de sidste 100g vand.
  • Sørg for at holde en samlet gennemløbstid på højst 3 min. Går du over så fjern filteret så du ikke overekstrahere.
  • Din pour over kaffe er nu færdig.

Den grundige guide til pour over

Her kommer en lidt grundigere indføring i hvordan du laver pour over.

Første skridt: Skyl filteret og varm dit udstyr op.

Sæt et filter i Hario V60 og placer den oven på den kande du vil brygge i.

Start med at skyld filteret ved at hæld varmt vand i det, sørg for at det dryppe ned i kanden. Dette fjerner smagen af papir fra filteret og varmer både filter og kande op, så kaffen ikke bliver så hurtig kold.

Andet skridt: Blooming af kaffen

Hæld 16g nyristet kaffe i filteret.

Ristede kaffebønner indeholder CO2 som kan give kaffen en lidt grim bismag, man kan fjerne det meste af CO2 indholdet ved at lade kaffen bloome.

Start derfor din kaffetimer og hæld ca 30g varmt vand (93°) ud over kaffen og lad det bloome i 30 sekunder. Brug en ske til forsigtet at røre et par gange rundt i kaffen undervejs. Alt efter hvor nyristet kaffen er vil du kunne opleve at kaffen hæver sig lidt når der bliver frigivet CO2.

Tommelfingereglen når du bloomer din kaffe er at bruge ca. dobbelt så mange gram vand som du har kaffe. 

Tredie skridt: Tilføj mere vand

Når kaffen har bloomet tilsætter du 125g vand og lader det trække til der samlet er gået et minut. Det er her væsentlig lettere at styre vandet hvis du har en god kande med hældetud.

Herefter tilsætter du de sidste 100g vand til filteret og holder godt øje med timeren. Selve brygning skal samlet ikke tage længere tid en 2½-3 minutter.

Går der længere tid er det bedst at tage filteret af og stoppe processen, selvom det ikke er alt kaffen der er løbet igennem.

Når gennemløbstiden kan variere skyldes det at forskellige kaffer, alt efter sort og ristning, kan producere fine kaffepartikler, såkaldte fines, disse kan blokkere gennemløbet i filteret og derfor forlænge eller forkorte trækketiden.

Fjerde skridt: Lad kaffen køle lidt

Når kaffen er færdig med at trække er det en fordel at lade den stå lidt og køle inden du smager på den. Filterkaffe giver en meget klar kop kaffe, dvs. der kommer rigtig mange smagsnoter frem og nogle af disse kan du ikke smage når kaffen er rigtig varm.

Faldgrupper når du brygger pour over kaffe

  • Vær opmærksom på vandets temperatur når du brygger, selv små temperatur ændringer har meget stor betydning for smagen af den færdige kop.
  • Anskaf dig en ordentlig elkedel med en god hældetud – det gør alting så meget lettere, særligt ved blooming fasen.

IMG_1125

God fornøjelse

-Thomas Cæsar Borum

One Comment Tilføj dine

Leave a Reply