Hvad er en risteprofil?

Når vi omtaler vores kaffe henviser vi ofte til de enkelte kaffers risteprofiler. Forhåbentligt er vores kaffe beskrivelser nogenlunde logiske og formår at give en sammenhængende forklaring så det er tydeligt hvad der egentlig menes når man som forbruger skal navigerer mellem de forskellige kaffer.

Men, derfor vil vi stadigvæk gerne bruge platformen her på Risterietnews til at runde de risteprofiler vi arbejder med i Risteriet. 

Definitionen af en risteprofil er ikke skrevet i sten

Da der ikke er en industri standard har vi, som de fleste andre risterier, udarbejdet nogle navne for vores forskellige riste. Fra lyse til mørke ristninger. Helt overordnet.

Som forbruger kan det måske godt give lidt forvirring. At ikke alle kafferisterier bruger de samme begreber. Men det er bestemt hverken vanvittig nørdet eller på anden vis indviklet. De begreber vi benytter er bare dem vi arbejder med når vi bevæger os i nuancerne mellem de tre klassiske kaffe ristninger: lys, mellem og mørk. Som vi gør meget. 

For der er jo heldigvis sket lidt siden de dage hvor der kun blev henvist til tre muligheder – eller måske endda bare til to; for vi skal ikke mange år tilbage før den kaffe der var tilgængelig i Danmark var begrænset til at være enten mellem- eller mørkristet. At riste lyst var tidligere stort set ubrugt.

Men udvikling er jo heldigvis uundgåeligt og for en branche med måske lige lidt ekstra koffein i blodet er det henover de seneste små 10 år gået stærkt. Nogle gange for stærkt og inden alle har læder forklæder på og hvide labratoriehandsker – så er det måske fair lige at stoppe og op tjekke om den almindelige forbruger egentlig stadig er med.

Hvad hulen betyder Silvercity?

Vi bliver fra tid til anden spurgt til hvad en Silverscity eller en Full City er; og nogle gange opdager vi at vi måske har snakket eller skrevet lige indforstået nok. Og så er det godt vi har vores lille kaffeunivers her på risterietnews.dk. For det er både interessant og egentligt alt andet end indviklet. Og så giver det, ikke mindst, meget mere mening for vores kunder.

Nedenstående er den inddeling i risteprofiler som vi bruger både i tekster, på webshop og på infotavler i cafeerne. Og den er ret nem at gå til. Hvilket den også skal være. For den er – som det er vigtigt at huske – en variant af mange når vi snakker baggrund for det bedst mulige kaffevalg for den enkelte kaffenyder.

Silvercity [SC]

Vores lyseste ristning. Lav bitterhed. Høj syrlighed. Friske frugtede og florale noter. Meget lys brun farve. Vi bruger mest denne risteprofil til at teste kafferne i. Oplevelsen er for mange kaffer ret urolig (uden retning). 

City [C]

Lys rist. Stadig lav bitterhed. Mere retning for kaffen: Kontrolleret syrlighed og sødme i tonerne. Helt tør bønne-overflade og rynket. Medium fylde. Medium brun farve. Her rister vi altid vores Kenya AA.

City+ [C+] 

Mellem ristning. Nedtonet syrlighed og tydeligere sødme. Balancepunkt. Mere tyngde men stadig meget bred (smags-) palet. Bønnernes overflade tør og lidt ujævn endnu. Brune bønner. Perfekt sted til Colombia.

Full City [FC]

Den mellemmørke risteprofil. Lille bitterhed. Svag syrlighed. Karamelisering. Tungere toner og god ramme for de søde noter. Overflade glattet ud. Mørk brun farve med lidt glød. Los Pinheros fra Brasilien rister vi her, hvilket der kommer mange gode kopper filterkaffe ud af for dem der godt kan lide en fyldig kop.

Full City+ [FC+]

Mørk rist. Bitterhed dominerede. Syrligheden forsvundet. Kraftig og forsimpler smag. Olier begynder at skinne på bønnernes helt glatte dybmørke overflade. Vi rister Miscela Potente her. Det er den espresso som er mest kompakt og smager af Syditalien. 

Så går vi ikke højere hos Risteriet. Men det ser man stadig andre steder. Ikke så olieret og brændt som for 10 år siden hvor de mørke riste egentlig var sorte og noter af gammel cigar og kul kunne dukke op fra asken.

4 risteprofiler fra City til Full City+

For at knytte al snakken om risteprofiler op på noget endnu mere konkret end de kaffer nævnt kort, har vi taget fire forskellig ristet kaffer frem. De er allesammen enormt forskellige, i den ene ende af skalaen har vi nemlig sammen med Kenya – vores lyse, bløde og syrlige Guatemala kaffe [City], i den anden ende ligger Miscela Potente [Full City+] vores kraftigste espressoblend for dem der godt kan lide den stærke smag der kommer ude i de helt mørke ristninger. Man kan også bruge filteret på webshoppen for valg af risteprofiler. Men husk – at det blot er en af flere parametre for at vælge den kaffe der passer bedst til dig.

Guatemala cpng c+ CostaRica fc Potente fc+

Risteprofiler – en af flere guidelines til at finde den rigtige kaffe for dig!

Det er naturligvis meget forskelligt hvad der virker godt for den enkelte bønne. Nogle bønner kan være gode i så godt som alle profiler – bare meget forskellige i udtryk – og andre er begrænsede til at gøre sig godt i et område af skalaen og være ligegyldige i andre …men det er en helt anden og lang snak. Den tager vi på et andet tidspunkt.

Men ovenstående inddeling er for at give et indblik i hvad vi arbejder ud fra og også ofte henviser til. Men man skal også vide at risteprofilen er en af flere guidelines for at finde den kaffe der er rigtig for en. Det er som med geografien. Ikke alle bønner fra Kenya smager ens og kan det samme. Ikke alle bønner fra Tarrazu regionen i Costa Rica vil smage ens.

Der er mange varianter der spiller ind. Men netop derfor er det godt at gøre sig klar over forskellen og betydningen – og så ellers prøve sig frem. Samt naturligvis altid at huske man kan tage en snak med baristaen bag baren i din kaffebix! 

Hvis du vil vide mere har vi også skrevet lidt om risteprofiler og bryggemetoder, hvor vi bla. tager et lille opgør med antagelsen om at man kun kan bruge espressoblends til espressokaffe.

roastprofile

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

4 tanker om “Hvad er en risteprofil?”

Leave a Reply