Nyd din påskekaffe i (og med) haven

Det er påsketid

…og selvom veret ikke just indbyder til havearbejde lige nu, så er det jo snart tid til at arbejde lidt med haven.

For mange hænger påsken uløseligt sammen med klargøring af haven. For hvis den skal være flot og pæn til sommer, er det jo nu vi skal i gang. Og her kommer påskehelligdagene jo normalt som sendt fra himlen – selvom det godt kan se ud som om at havearbejdet for de flestes vedkommende bliver udskudt til sidst i påsken.

Indimellem havearbejdet (før, under og efter) drikkes der også kaffe, det er jo heldigvis sådan at kaffe er stærkt forbundet med flere faste danske traditioner. Vi har haft et par gode påsketilbud på webshoppen og kan se mange har tanket op på ekstra kaffe til fridagene. Så der skal nok være til en del brygning rundt om derude i de små påskehjem.

De fleste smider kaffegrumset ud efter brug, men det er faktisk synd for kaffegrums er guld værd i din have. Så det har vi fundet lidt plads til i en lille onsdagsklumme på kanten til helligdagene.

Kompost, roser og kaffegrums

Kaffegrums er nemlig meget rig på kvælstof, hvilket er en vigtig bestanddel af gødning. Du får her den bedste udnyttelse af din kaffegrums ved kompostere den så alle næringsstofferne får tid til at blive udskilt – laver du filterkaffe kan du bare smide det hele direkte på kompostbunken inklusiv filteret. Lad dog ikke andelen af kaffegrums være højere end 25%.

Har du haft hele familien på besøg og står tilbage med mere kaffegrums end du kan bruge .. så må du dele ud af det over hegnet. Fortæl gerne naboen at det kommer fra kaffe fra Risteriet 🙂  

Mens vi er i haven, eller hvor påskedagene ellers bruges, bliver marts til april. Det betyder også at for dem der har roser er det ved at være tid til at de skal gødes første gang. Her kan du selvfølgelig også med fordel bruge kaffegrums. Et gammelt husråd siger ovenikøbet at kaffegrums under roser nedsætter antal af lus, hvilket ellers kan være lidt af en plage.

Dokumenteret er det i al fald, at kaffegrums er meget næringsrigt, og jo bedre roserne har det, jo bedre er de rustet mod sygdomme.

Mexico       Guatemala c

Kaffegrums og stueplanter

Nu har marts jo været lidt sparsom med forårsfornemmelserne og hvis påskevejret alligevel ikke frister til havearbejde, som det jo godt lidt kunne tyde på det ikke kommer til, kan du i stedet pusle lidt ekstra om dine stueplanter.

Men for de indendørs planter skal du dog være lidt ekstra forsigtig. Bruger du kaffegrums i stueplanterne er det nemlig vigtigt at du får det blandet godt med jord. Brug lidt af gangen og sørg altid for at du lægger jord oven på kaffegrumset.

Se dette var bar et par små overordnede tips og tricks. Vi har et par planteglade folk på kontoret og teksten herover er et lille sammenkog af hvad der er blevet smuglyttet til de senere dage.

Men emnet er der jo skrevet om mange gange både i danske artikler og lignende indlæg. Har man mod på at læse f.eks engelske også – er der jo enormt meget at søge på for inspiration og viden.

Her er bare to links. Så kan man fortsætte videre.

Du kan læse mere om kaffegrums og planter her:

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply