Cheer Up Blend – påskekaffen

Frem til og med 13. april sælges årets påskekaffe fra webshoppen. Den er også at finde i vores Unomat.

cub_banner

Hvordan smager Cheer Up Blend?

Smagsprofil på årets påskekaffe er choko, karamel og nødde sødme i din kop.

Vi er simpelthen gået all in efter en crowd-pleaser og resultatet er blevet denne ret bløde, runde mellemfyldige blend.

Den burde være en god cheer-up-kaffe for alle – store som små kaffdrikkere, sofasmageren og superentusiasten.

Det er ikke en kaffe der slår bunden ud af din kop. Den er ikke stærkt. Men det er en meget smagfuld, enormt behagelig og ret elegant oplevelse der smager af mere – både om morgenen og lagt op af dagen.

>> KØB PÅSKEKAFFEN HER <<

Vi har lidt forslag til hvordan den kan brygges her:

 

Bryggemetoder

Fremragende filterkaffe, hvor man absolut bør prøve uden mælk først. Måske kan kan klare sig helt uden – eller i hvert fald være påpasselig med ikke at bruge for meget mælk. Det er en lækker blød kaffe og den kan sagtens drikkes sort. På samme måde kan man også prøve at lade kaffen køle lidt ned og drikke ved lavere temperatur – gerne sort. Der sker en del når den falder og bliver mere lun end varm. Det er ret interessant.

Elegant espresso. Brygger du klassiek 1:2 opskrift hvor du måsk ebruger 18 gram bønner ind til 36 gram espresso ud – så vil du stå med et skud espresso der for alvor giver påsken en passende intens oplevelse – med de søde noter sat helt kompakt sammen. Men også en fylde der udvikler sig og få runde hele ganen ud med en fornemmelse af mælkechokolade. Igen, pas på med mælken. Ikke for meget – prøv dig frem og se om ikke less is more. En oplagt mælkevariant er cortado og opskriften er igen 1:2 og dvs. samme mængde mæk som espresso. Så den nærmest er “skåret” (= cortado) over i to dele.

Smuk og simpel stempelkande: Det er IKKE slut med stempelkanden. Bryg din morgenkaffe eller gør bordet klar til eftermiddagshygge – med en dejlig velbrygget kande stempelkande. Husk at have renset filteret der adskiller kaffe og vand – det skal være rent imellem de lag der udgør filtreringen. Og så lad kaffen trække 3½ til 4 minutter.

Perfekt pour-over. Nu tager vi lige den helt oplagte og meget moderne pour-over med. Om det er HARIO eller Clever Coffee, eller en af de mange andre, så giver det kun endnu et lag til kaffen at brygge på denne forsigtige metode som pour-over er. Her kan man også lege med forskellige opskrifter og en forskel vil også være at brygge med en temperatur ned til 91/92 grader og se hvad det betyder i forhold til mere klassisk 94/95. Det er meget smag og behag – begge dele er dejligt, men der er forskel. Prøv det.

>> KØB PÅSKEKAFFEN HER <<

​​​​​​Hvad består Cheer Up Blend af?

Costa Rica Tarrazu – San Rafael – bønner og Brasilien Morro Cavado. I det vil nok må kalde en City + + blend. Altså ikke City + og ikke Full City. Men lige midtimellem. For at ramme det punkt hvor vi synes påskekaffen skal ristes for at den kan rumme alle de elementer vi ønsker den skal .. på samme tid. Det tog ristemester-Allan et par dage i kaffelaboratoriet .. men så var den der også!

Hvorfor er det at påskekaffen kan det hele?

Fordi alt er tilladt. ALT.

For 10 år siden var indelingen klar. Måske endda også for 5 år siden. Men nu er alt tilladt og hvor er det fedt! Lyse ristninger er ikke fejl-producerede .. de er det mest trendy der kan opstøves. Stadig er de ikke for alle, det er syrligt og en friskhed der er mange der ikke forbinder med deres daglige kaffe. Men det er blevet populært at prøve.

Mellemristede kan lidt det hele og et smart sted at starte – for er det lige den balance man søger eller hvad er det der kan mangle? Mere syre og mere viniøse friske frugt som lemon og citrus .. så prøv kaffer der er lyst ristede. Er det fylden, sødmen og en klarere rundere kaffeoplevelse du ønsker, så skal de mellemmørke og mørke kaffer udforskes. Men den perfekte mellemvej er for mange den mellemristede profil og det er det som vi gik på jagt efter med påskekaffen. One coffee to brew on all!

 

Mellemmørke giver mere fylde, helt klart. Der kommer en tyngde i koppen – og vi er nærmere den klassiske kaffe. Men i nyristet og høj kvalitet er det klassisk med et kæmpe løft til en helt anden kaffeoplevelse. Og mørkere riste endnu sætter sødmen i spil for alvor. Frugten bliver federe, chokoladen mere til kakao og mange andre noter vil også have udviklet sig i den karamelisering der sker.

Men det kan også blive kraftigt og de mørkeste riste vi laver kan flirte lidt med det bitre. IKKE MEGET, for vi holder den knap så mørkt at det bliver overdrevet røget eller får den kant der kan indeholde bitterhed. Det er en syditaliansk tradition og den er klart kulturbundet. Men det er ikke så nordeuropæisk og slet ikke noget vi i Risteriet har haft med i sortiment.

Alt dette for at sige ..

.. at lyse riste kan du brygge espresso på. Det kan du på alle riste. Mørke riste kan du lave en fremragende pour-over med. Det kan du med alle riste. Mellemristede kan være en enorm fin oplevelse i en aeropress. Men det kan alle riste ..

Alt er tilladt 🙂

De hele handler om hvad du kan lide.

Vi har lagt en risteprofil. Du har en bryggemetode.

Just add water’agtigt

>> KØB PÅSKEKAFFEN HER <<

Fully Washed

Bønnerne der er brugt i denne blend er fra Brasilien og Costa Rica. Begge er behandlet ved en ’fully washed’ metode før tørring. Det vil sige, at i modsætning til ’semi-washed’, ’natural process’ – og den mindre jungle af synonymer der findes derude, så er disse bønner vasket fri for alt frugtkødet ved hjælp af en vanddrevet mølle. Det giver generelt en lidt renere, delikat smag og mindre stærk kaffe, men det skal som alt andet tages med et gran salt.

De bedste vaskede kaffer er både fyldige og komplekse i deres udtryk. Her er to vaskede bønner i et blend. Det er jo så dobbelt så godt 🙂

God påske. 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply