Kaffens Dag 2022

Det er igen blevet 1. oktober og tid at fejre Kaffens Dag. Også kendt som International Coffee Day.  

Dagen er valgt som en fælles dato hvor kaffe-industrien og organisationer i mange lande går sammen om en fælles markering. Der sættes fokus på aktuelle temaer i industrien – samt opfordres til at aktører fejrer dagen.


Hos os i Risteriet, hvor vi begejstret støtter op om konceptet og har gjort det hvert år siden starten i 2015, betyder det at vi hvert år laver en særlig kaffe-promovering på vores webshop, risteriet.dk


I år handler det om verdens største kaffeland og vi har en smagsprøve på noget .. helt historisk kaffe! Simpelthen. Intet mindre.

Virkede den clickbait? Så hop allerede nu videre direkte ind til årets særlige “Kaffens Dag” side og se hvad vi har i Kaffens Dag sortiment. Bare klik her eller herover!

Eller var det en cliffhanger så du må simpelthen først må have fortsættelsen? Læs blot med lige herunder.

– starten på en stor kaffehistorie –

Trofaste følgere af vores forskellige påhit, skriverier og lignende opslag – f.eks fra sidste år – vil se at vi netop fortsætter lidt på tema fra Kaffens Dag 2021. Der var Brasilien et af to lande vi havde fokus på. 

I år er Kaffens Dag i Risteriet kun om Brasilien. Det er det største kaffeland og alligevel lidt undervurderet. Sådan er vores påstand. Men vi elsker helt ufiltreret Brasilien og det vil vi gerne dele med jer.

Det vi har fundet frem til årets Kaffens Dag promovering er kaffe fra Mogiana, der af mange anses for at være fra det område, der kickstartede Brasiliens store kaffeindustri. 

Store ord der mindst kræver en lille historie..

For selv de helt store ting kan starte helt småt. Og for at underbygge den påstand, skal vi genbesøge en af legenderne der fortælles om hvordan kaffen – som ikke oprindeligt er fra Brasilien – blev sneget ind igennem romantiske intriger. 

Det handler om ..

– og den kan godt tåle at blive fortalt igen –

For faktisk fortalte vores gode ven Waqas netop legenden om hvordan kaffen blev smuglet ind til Brasilien. Det gjorde han i en af optagelserne fra sidste år.

Se med herunder og lyt til fortællingen påny eller for første gang. Den er super hyggelig.

Den kaffebuket Waqas fortæller om i videoen gav frø, der kunne plantes til nye kaffetræer.

Nogle af dem blev plantet i haver i byen Jundiai, og frø fra disse træer igen blev de første træer i Campinas, som senere skulle blive centrum for kaffeindustrien i São Paulo. 

Kaffen var så småt i gang med at blive rullet ud i Brasilien.

Campinas var et af de første steder hvor der blev forsøgt med at dyrke kaffe i Brasilien. Dengang en meget lille by i den sydlige delstat São Paulo.

Faktisk var Campinas så lille, at den ikke officielt var anerkendt som en by, men blot noteret som en simpel grænseforpost.

Alt det blev dog forvandlet af sukkerindustrien, som havde haft sin storhedstid og domineret området. Internationale sukkerpriser nåede rekordhøjde omkring 1800tallets begyndelse, og både Campinas og området voksede i størrelse og status.

Bønderne fik politisk indflydelse og brugte blandt andet den til, at ansøge om at Campinas blev ophøjet til status som en rigtig by.

Kravet der kom retur var at de skulle kunne demonstrere, at den var hjemsted for ”61 gode mænd”. Hvilket Campinas for længst var og kravet fremstod helt klovnagtigt.

Så skørt blev kravet anset, at der efterfølgende eksisterede et begreb om ”61 gode mænd” som noget der var overdrevet åbenlyst eller – mere diplomatisk formuleret – en selvfølgelighed.

Men kort opsummeret: Campinas blev til en officiel by! Og i lang tid så så byen sig ikke tilbage. Der var fart på, men ikke længere med sukker som drivkraft.

For snart efter den var blevet en by skiftede Campinas identitet. Om de (minimum..) 61 gode mænd stadig var med fortæller historierne ikke umiddelbart noget om, men det var kun tredive år senere, at Campinas ikke længere var en sukkerby. Den var forvandlet til at være en kaffeby. 


Det går som stærkt i hele området nu. Dyrkningsområder omlægges i stort hast. Eventyrlystne folk flytter stadig til og forsøger sig med at dyrke dette nye spændende produkt.

Vi er stadig kun lige startet på 1800 tallet, og selvom landet jo reelt stadig er en relativ ny aktør, producerer Brasilien allerede 30 % af verdens kaffe.

En stor procentdel som skulle stige yderligere over de kommende årtier. 

– en kaffe får sit navn –

I 1872 var 21 af de førende kaffebønder de første til at investere i en ny jernbane i det nordøstlige Sao Paulo, nær grænsen til Minas Gerias.

Den nye jernbane blev døbt “Mogiana Railroad Company”. På rekordtid blev denne jernbane så vigtig, at hele regionen ville tage navnet som sit eget til fælles salg af deres afgrøder. Heriblandt kaffen, som nu forlængst var den absolutte økonomiske drivkraft.

Kaffen fra lille Campinas og de andre små kaffebyer der lå i regionen blev dermed til Mogiana kaffe.  

I dag er jernbanesporene stort set helt demonteret og navnet for længst ændret, men kafferegionen beholdt sit vedtagne navn. At bygge en jernbane for at få kaffe på markedet står tilbage som et tegn på den innovation, producenter af Mogiana-kaffen altid har bragt til kaffeudbredelse.

Og det hele startede altså blandt andet med 61 gode mænd fra Campinas. Sådan går nogle historier i hvert fald, og når de fortælles af folk fra området påpeger de gerne at det jo er helt overdrevet åbenlyst at de var hjemsted for Brasilien start som kaffeland.


Der er mange historier i kaffenindustrien generelt.

Heldigvis skal vi igen om et år holde Kaffens Dag igen og så kan vi fortælle en mere.

Men for i år blev det denne lille historie fra Campinas – byen der voksede sig stor på sukker og kaffe (det er også en kombination der kan noget og sætter fart på!).

Er du nysgerrig efter at smage på historisk kaffe, så smid en pose eller to i kurven på Kaffens Dag. Det kan du gøre på risteriet.dk her i weekenden når vi laver fejringen af Kaffens Dag.

– Årets Kaffens Dag tilbud: Campinas 61 i mellemlys og mørk (og grøn) –

Måske skruer vi i de her dage mere ned for gasfyret og radiatoren. Det er sparetider og vi har det lidt mere koldt end normalt her på vej ind i oktober.

Men hjælpen er nær! Vi har lagt rabat udover weekendens Kaffens Dag kaffer.

Tillad dig selv at koge lidt vand og lad skærmen her være tændt lidt endnu. Så kan vi i stedet varme os sammen både på kaffen i koppen .. og i historien.  

Vi sælger i hvert fald to særlige nyristede versioner af Mogiana på Kaffens Dag til rigtig gode priser.


Vælg imellem en mellemlys ristning og en mørk ristning. Kafferne kalder vi: CAMPINAS 61.

Begge ristninger af CAMPINAS 61 sælges i 250 gram og 1.000 gram. Som standard i hele bønner, men man kan som altid ændre til en formalingsgrad hvis man ønsker.

Vi sælger også grønne/rå CAMPINAS 61 bønner til dem der gerne vil riste selv. Her sælges bønner i 500g, 1.000g og 5.000g. Også her med rabat.


Så kom vi igennem. Weekenden står for døren. Fra alle os til alle jer: Rigtig god kaffedag!

Ps. Skal du hygge endnu mere kan du jo sætte Risteriets to podcasts på.
Her er mere nutidige kaffefortællinger. De går kun små 20 år tilbage, og i den store kaffebog er det jo nærmest ingenting 🙂

Dia Internacional do Café

But wait, there is more ..

Vi er ikke de eneste der har fokus på Brasilien. Helt naturligvis prøver de også selv at stille spotlight på deres fantastiske kaffeland.

I forbindelse med Kaffens Dag i år har BSCA (den nationale kaffeunion) lavet denne video der beskriver lidt om industrien bag verdens største kaffeproducerende land og det at de både kan kvantitet og kvalitet. En rigtig god pointe.

Leave a Reply