Månedens kaffe: Tanzania AA Kilimanjaro Machare (RFA + Ø)

Kaffe fra Kilimanjaros skråninger

Så er Månedens Kaffe landet! Denne gang tager vores kaffe blogs ud på en spændende rejse til Tanzania, nærmere bestemt det majestætiske bjerg Kilimanjaro, på hvis skråninger månedens kaffe er dyrket.

Tanzania et land, der når det kommer til kaffe, længe har stået i skyggen af andre og mere kendte afrikanske kaffeproducerende lande. Nævner man eksempelvis lande som Kenya og Etiopien, vil man ofte kunne fange en kaffenørds opmærksomhed ret hurtigt, for det er kaffelande med gode ry (måske nærmest grænsende til hype).

Men det er nu noget lidt underligt noget det der med de kendte kaffelande, for er en kaffe nødvendigvis bedre bare fordi den kommer fra et berømt kaffeland? Ikke nødvendigvis, og når det kommer til denne Månedens Kaffe, så skal du ikke lade dig narre.

For selvom det ikke Kenya der står på posen, så er denne kaffe dyrket på Kilimanjaro bjergets skråninger, der ligger lige op af grænsen til Kenya; derfor er det heller ikke underligt at kaffe fra dette område ofte smagsmæssigt sammenlignes med kaffe fra Kenya, for begge kaffer har lidt af den samme friske syrlighed, der ofte er karakteristiske for østafrikanske kaffer. Hvorvidt den er ligeså god som som vores Kenya AA vil vi lade jer vurdere, her i produktionen er vi ihvertfald ret begejstrede for denne gæstebønne, og så skader det heller ikke at kaffen er både økologisk og Rainforest Alliance certificeret.

kilimanjaro label

En kaffefarm engageret i bæredygtighed

Selve kaffefarmen Machare Estate, er en af de højst beliggende kaffefarme på Kilimanjaro og ligger lige op af regnskoven; farmen er 230 hektar stor, og heraf bliver ca. 38 hektar holdt som et naturreservat, hvor naturen har mulighed for at udfolde sig uden menneskelig indgriben. Der har været dyrket kaffe på Machare Estate siden begyndelsen af 30’erne, men med årene gik farmen dog langsomt i forfald og endte til sidste med at blive solgt til staten. Det var derfor først da farmen i 2001 blev lejet af Bente Luther-Medoch, at den for alvor begyndte at skille sig ud på kaffemarkedet.

Med det nye lederskab blev farmen gjort både økologisk og bæredygtig, samtidig med at den fik et øget fokus på kvalitet. Den årlige leje af farmen bliver betalt direkte til en bankkonto ejet af de omkringliggende landsbyer; og driften af farmen støtter på den måde direkte udvikling og udbygning af områdets infrastruktur, herunder bla. skoler, et træplantningsprojekt, uddannelse inden for jordbrug, samt undervisning i økologi og bæredygtighed inden for vand- og brændselsforbrug.

At farmen er engageret i økologi og bæredygtighed ses også tydeligt ved at det er lykkedes den at opnå både økologimærket, og er blevet Rainforest Alliance certificerede.

Kilimanjaroproduktbillede

Kaffens smagsprofil:

Smagsprofilen er skrevet med udgangspunkt i den lyse City ristning vi har valgt for Kilimanjaro-kaffen.

Umiddelbart er det en lys og let oplevelse. Når man lige smager sig ind med de første dråber. Men det er som en trojansk hest der vokser sig større og snart viser et ganske andet aspekt også, når først den får lov at udvikle sig. Det er nemlig også en dejlig fyldig og behagelig kaffe med en relativ stor tyngde. Særligt udmærker den sig naturligvis ved at have det her spændende spil, hvor den balancerer flot mellem sin friske frugtsødme og den syrlighed der danner udgangspunktet.

Netop syrligheden leder tankerne hen på andre østafrikanske kaffer som Kenya og Ethiopien.

Når man har nydt den fine balance mellem sødme og syrlighed, er der stadig massere at smage på i denne kaffe, der også byder på en spændene aromatisk smagsoplevelse, hvor du vil kunne fornemme noter der spænder fra grøn æble, citrus frugter og til blåbær samt et hint af sort te i eftersmagens tørhed.

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply