Guide til hjemmeristning i ovn  – Sådan rister du selv dine grønne kaffebønner

Vi har tidligere på her på kaffe bloggen beskrevet hvordan du som hjemmerister let kan riste dine grønne kaffebønner på en pande/wok i køkkenet. Men det er kun én metode ud af flere, og i dag skal vi snakke om en anden meget populær metode til hjemmeristning, nemlig kafferistning i ovn.

Hjemmeristning af kaffe – en sanseoplevelse

Når man er hjemmerister er man på mange måder i sine sansers vold. For i modsætning til professionelle kafferisterier, hvor kaffen ristes i store gasdrevne tromleristere og med streng temperaturstyring og diverse instrumenter til at regulere netop temperaturen, er man som hjemmerister langt hen af vejen overladt til at bruge sine sanser og sunde fornuft, når man skal vurdere hvor langt man er i risteprocessen.

Derfor vil jeg i høj grad anbefale at du undervejs i din hjemmeristning bruger hele dit sanseapparat til at måle og mærke efter hvor du er i processen. For hjemmeristning er grundlæggende en meget sanselig oplevelse.

Hvor lang tid tager det at riste sine grønne kaffebønner i ovnen?

Det er meget svært at svare på, da det er meget afhængigt af både de bønner du bruger, den risteprofil du forsøger at ramme, din ovn, hvor ofte og om du åbner ovnen undervejs for at røre i bønnerne osv. men sæt ihvertfald 15 minutter af; og vær opmærksom på at du sagtens kan risikere at være færdig meget før hvis du rister lyst.

Screenshot - 09-02-2018 , 10_25_16Guide: Sådan rister du dine grønne kaffebønner i ovnen

Det skal du bruge:

Det er ikke så kompliceret at riste sin kaffe i ovnen, men man skal være årvågen for at resultatet bliver godt, så husk at være omhyggelig og skriv alt ned så du kan gentage processen hvis dit resultat bliver godt. Ligeledes kan du, ved at notere undervejs, forbedre din næste ristning, hvis du ikke blev helt tilfreds med resultatet.
IMG_1499JPG

 1. Tænd for ovnen.
  Start med at forvarme din ovn til ca 225 grader. Det er her vigtigt at du ikke bruger varmluft når du rister, da grønne kaffebønner har tynde skaller/agner der løsner sig under opvarmningen – bruger du varmluft kan disse blæse rundt og sætte sig fast inde i ovnen.
 2. Find din bradepande frem.
  Fordel dine grønne kaffebønner i et tyndt lag i bradepanden. Jeg har her brugt brasilianske kaffebønner fra Los Pinheros Estate. Det er her vigtigt at de grønne kaffebønner ligger i ét lag, for ligger der flere kaffebønner oven på hinanden vil ristningen blive ujævn. Brug ikke olie eller andre fedtstoffer.
  IMG_1501JPG

 3. Sæt bradepanden i ovnen
  Når din ovn har nået de 225 grader, kan du starte din timer og sætte bradepanden i ovnen. Sørg for at pladen sidder midt i ovnen.
 4. Lyt til magien
  Nu hvor kaffebønnerne er i ovnen, er du ved at være nået dertil hvor du skal finde ud af hvor længe du vil riste dem. Her er det vigtigt at bruge ørene godt, for under risteprocessen afgiver kaffebønner to serier af knæk/“cracks” som du skal være meget opmærksom på når du rister. De er nemlig med til at fortælle dig hvor langt du er nået i risteprocessen. Som tommelfingerregel får du en lys ristning hvis du stopper omkring “første knæk”; mens du tilgengæld får en meget mørk ristning hvis du venter til  “andet knæk”.Hvis du vil vide mere om risteprofiler eller bare savner inspiration, anbefaler vi at du læser vore blogindlæg om panderistning, hvor vi skriver mere uddybende om sammenhængen mellem knæk og risteprofiler. Hvis du stadig tørster efter mere viden har vi også skrevet et blogindlæg, hvor vi går i dybden med de forskellige risteprofiler; den kan du finde her.
 5. Brug øjnene
  Som nævnt før er man som hjemmerister på mange måder overladt til at stole på sine sanser, og det gælder i højeste grad også synet. Synet er nemlig et af dine vigtigste hjælpemidler når det kommer til at vurdere risteprocessen. For kaffebønnernes farve er en god indikator på hvornår den ønskede ristning er opnået.
 6. Brug næsen
  Når du rister dine grønne kaffebønner, vil de undervejs begynde at udvikle røg. Dette er ikke noget du skal være bange for, men en naturlig del af risteprocessen. Røgudviklingen bliver mere intens jo mørkere du rister bønnerne og derfor kan du med lidt erfaring og sammen med syns- og høresansen, også bruge næsen til at vurdere hvornår den ønskede rist er opnået.
 7. Skal kaffebønnerne vendes?
  Vi vil ikke anbefale at du vender dine kaffebønner undervejs, da du vil få et dyk i ovnens temperatur hver gang du åbner den.

  Dette er en af de helt store udfordringer for en hjemmerister, for på den ene side varmer en almindelig køkken ovn ofte meget ujævnt og din ristning vil derfor blive tilsvarende ujævn. Men på den anden side går det også udover smagen hvis du forsøger at vende dem undervejs, for så sænkes ovnens temperatur; og når man rister kaffe vil man vil man helst have en jævn ristekurve.

  image
  Eksempel på en temperaturkurve


  Mange hjemmeriste guides på nettet, anbefaler at du vender bønnerne undervejs, men hvis du kender din ovn godt, og ved at den f.eks. varmere mere i højre side, kan du istedet kompensere ved at undlade at ligge kaffebønner der, og derved få et bedre resultat.

   

 8. Nedkøling af kaffebønnerne
  Når du, ud fra kaffebønnernes farve og knæk, vurderer at de har fået nok, tager du dem ud af ovnen og køler dem ned. Det er bedst for smagen at du køler kaffebønnerne hurtigt ned – gerne inden for 5 minutter. Den letteste måde at køle dem ned på er at have en kold bradepande stående klar som du kan vippe dem over i.

  IMG_1511JPG

 9. Så er kaffen er klar! – eller det vil sige, den er næsten klar.
  Det at riste kaffebønner, er en ret hård proces for dem, og efterfølgende vil de ristede kaffebønner blive ved med at udvikle og afgive Co2; faktisk kan der gå op til 3 dage fra du har ristet din kaffe, til den er blevet helt afgasset. Derfor kan helt nyristet kaffe også have en meget skarp smag der ikke er specielt charmerende. Oplever du det – så hæld kaffen på lufttætte ventilposer eller lignende (tupperware, krukke med relativt tæt låg, etc.) og vent et par dage inden du starter den næste spændende fase: smagningen. Hvis du altså kan 🙂

  God fornøjelse-Thomas Cæsar Borum

 

 

Screenshot - 09-02-2018 , 08_47_44

Links til inspiration

Risteriets webshop

Risterietnews.dk

 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

En tanke om “Guide til hjemmeristning i ovn  – Sådan rister du selv dine grønne kaffebønner”

Leave a Reply