Ristedato og den magiske periode

My Post (24)

Der er sket meget med kaffen i Danmark over de seneste 20 år. En stor del af de år har vi været med og måske på egen lille måde været med til at løfte interessen og niveauet fra årtusindeskiftet og til i dag. Vi har i hvert fald forsøgt.

Ristedato

Lige fra begyndelsen, hvor vores interesse for kaffe voksede fra hobby til skitseringen af en forretningsplan, har vi haft notering af kaffens ristedato på alle poser vi pakkede. Som et princip.

Det er naturligvis kun et lille aspekt og et af mange krav, vi stiller til det produkt vi sælger, men det er supervigtigt og kun mere og mere aktuelt. I dag, hvor det er mere normalt at møde, kan det lyde lidt mindre revolutionerende, end det var i 2004.

Det var bare nyt dengang, og der blev nok set lidt spørgende på os, når vi håndskrev datoen på kaffen. Hvad handlede det nu om, ville kunderne i vores første cafe og butik vide, og vi har haft utallige snakke siden, om datoer og vigtigheden af at have dem på kaffe.

Om vi var firstmovers og har skubbet det i den retning alene .. er nok en lille frisk konklusion. Men vi konstaterer i hvert fald bare med stor glæde, at der i dag helt naturligt skrives ristedato på den kaffe, der sælges fra de mange seriøse kaffesteder, der er kommet over især de seneste 5 år.

Det handler netop om at tage sit produkt seriøst, men også at tage kunderne seriøst. De skal have den bedst mulige kaffe og den skal være så nyristet som det kan lade sig gøre.
Det var udgangspunktet, da vi begyndte, og det er udgangspunktet i dag. Derfor snakker vi stadig om ristedatoer og deres betydning med vores kunder. Det gør vi faktisk dagligt som en helt naturlig del af den kaffesnak, der opstår. Fra produktionen ude i Rødovre og fra vores cafe på Helgolandsgade, København V.

Vi vil jo i det hele taget rigtig gerne snakke kaffe. Ristedato er som nævnt blot et af flere aspekter, og i den snak kommer det så helt naturligt til at handle om hvornår kaffen er bedst. De to ting hænger uundgåeligt sammen.
Så det kommer vi ind på nu.

Jo mere nyristet jo bedre

Ristedatoen handler om, at man som kunde kan stille et friskheds-krav til den kaffe man køber. Er det ikke muligt at se hvornår den kaffe du ønsker at købe er ristet, skal du overveje nøje, om det er en kaffe du vil købe.
Ristedatoen bruger du til at spotte, om kaffen er nyristet og frisk. Du kan bruge ristedatoen til at vurdere, om det passer med din plan for brug af bønnerne.
Den kan sagtens være ristet for fem dage siden og være perfekt for dit brug. Det er den mulighed du får når du kender ristedatoen. Så spørg efter den hvis det er muligt.
Det kan sammenlignes lidt med at købe mælk eller brød. Her går man helt naturligt efter den nyeste mælk eller mest nybagte brød. Bedre smag og bedre holdbarhed.

Det er vigtigt for os at fortælle vores kunder at det er samme princip med kaffen. Der er også en holdbarhed på kaffe. Det kan godt være der på de gængse konsumkaffer er en holdbarhed på et år. Men det er helt enormt misvisende og om ikke andet så siger det noget om producentens og posens udgangspunkt.

Nu sammenligner vi os ikke normalt med konsumkaffe, hvor man handler 4 poser kaffe til 100 kr. Der er en verden til forskel. Ikke mindst kvalitetsmæssigt.

Så lad os komme tilbage til emnet, som er nyristet kvalitetskaffe og hvornår den smager bedst. For nyristet kaffe smager bare af mere. Det smager af noget.

Og det er ikke fordi kaffen bliver sur eller mugner som mælk og brød. Slet ikke inden for samme tidsramme, det er klart. Men det vi kalder den magiske periode er relativt kort, så det betyder noget om din kaffe er 2 eller 6 måneder gammel – eller om du graver en pose specialkaffe frem fra lokal købmanden, der har stået på hylden siden sidste sommer. For er det tilfældet, så er du bagud fra start. Vil vi klart mene.

Men hvornår er kaffen så bedst?

IMG-3631

Den magiske periode

Vores anbefaling er som nævnt at få fat i sin kaffe i så høj kvalitet og så nyristet som muligt. Det kræver fagfolk og det koster derefter. Men du vil også få tilsvarende mere ud af dit køb.

Den magiske periode – der, hvor vi mener kaffen er allerbedst – er fra ristning og 3 uger frem. På vores kaffeposer skriver vi derfor ofte “best within 3 weeks”.

Der sker enormt meget med kaffen de første 1-3 dage efter ristningen. Den fremstår nærmest eksplosiv, og brygger man på dagsfrisk kaffe, vil man ofte opleve at det bruser meget i stempelkanden, bobler løs i kaffemaskinen eller at cremaen på en espresso minder om en vel skænket Guinness øl.

Det er måske lidt svært helt at have styr på, men super sjovt at prøve. Den bliver markant nemmere at styre i løbet af et de næste par dage, hvor kaffen afgasser efter ristningen. Smagen samler sig også mere og opnår den karakter med noter og toner som den har, efter den lige har hvilet et døgn eller to fra ristningen.

Der er forskel på hvilke kaffe det er og om det er en lys ristning eller en mørk. Teknikken bag ristningen kan også have betydning. Så dykker man ned i det mere detaljeret er der mange parametre.

Men grundlæggende er det en fordel at starte på en kaffe efter to dage og frem. Det er klart vores anbefaling.

Nogle foretrækker 3 – 4 dage. Det er selvfølgelige individuelt. Vi mener, at kaffen starter en lille 9-dages kurve op imod dets peak.

Derfra vil den lige så langsomt flade lidt ud i intensitet, kompleksitet og i smag. Efter tre uger vil en kvalitetskaffe – der er ristet og opbevaret korrekt – stadig smage fantastisk.

Den kan være fremragende når den er tre uger fra ristedato. Det vil også være en god kaffe efter 4 uger, og vi vil stå inde for, at vores kaffe er værd at drikke helt op til tre måneder fra ristedato.

My Post (17)

Men den magiske periode. Der hvor man får absolut mest ud af kaffen. Det er denne lille periode, der gemmer sig indenfor de første tre uger. Det synes vi og har man mulighed for det bør man prøve denne luksus.

Der er flere faktorer i spil, og det med hvornår kaffen smager bedst. Nogle kaffefolk opsætter meget specifikke regler.

Det er altid interessant, at få forskellige input og se hvilke der tiltaler en. Nogle googler løs og andre følger trygt anbefalingen fra deres faste kaffepusher.

Men smag på din kaffe. Prøv det så nyristet og friskt som muligt – og dagene derfra. For det er jo en subjektiv størrelse det med smagen. Absolut. Du vil måske finde at vores anbefalinger giver god mening for dig. Måske det er andre anbefalinger, der matcher bedre.

Derfor understreger vi at det handler om anbefalinger og ikke et regelsæt. Det er lige firkantet nok at påstå noget er helt rigtigt og andet helt forkert hvis vi snakker om hvorvidt kaffen skal nydes på 4, 10 eller 16. dagen. Som i skal-SKAL. For det er lige så fjollet som det er upraktisk – og heldigvis ikke sandt.

Giv dig selv de bedste muligheder

Hold altid for øje, at du skal give dig muligheden for selv at bestemme, jf. pointen om at købe kaffen så nyristet som mulig.

Der er som nævnt mange muligheder i dag, og med ganske lidt research kan man opdage dem enten i fysiske butikker eller online.

I Risteriet sælger vi kun helt nyristet kaffe fra produktionen. Den måde vi arbejder på i dag er den samme som da vi startede. Vi rister efter bestillinger. Så små mængder ofte frem for store mængder engang i mellem.

Der er en regel om, at vi fra produktionen ikke sælger vores kaffe efter en uge efter ristedato. Men i praksis er det sådan, at vi sælger kaffe der enten er ristet samme dag eller indenfor 1-2 dage. Fordi vi rister i små mængder. Det er den luksus vi har når vi stort set tager bønnerne direkte fra kafferisterne.

Det samme med vores webshop som administreres samme sted fra. Bestiller man online fra vores webshop betyder det, at man får kaffe der sandsynligvis har er et par dage fra ristning. Det skal jo lige ud at køre med et postbud.

Fra vores café er kaffen langt oftest godt indenfor en uge fra ristning. Her fyldes op med nyristet kaffe fra produktionen et par gange om ugen og de forsøger at have små mængder på lager så det der sælges af er indenfor en uge fra ristning. Højst to uger, det er reglen derinde.

Står du og skal købe kaffe hos os så spørg som del af dit køb efter ristedatoen. Lige som du bør gøre andre steder. Hos os er der tit to at vælge imellem. En ret nyristet og en helt nyristet. Så lad os tage en snak om det på samme måde som vi snakker om du er til lys, mellem eller mørk ristning, om du er mest til kaffe fra Mellemamerika, Afrika, osv.

Køber du kaffe hos os, vil du som en naturlig del af det valg få en kaffe, du har mest mulig selvbestemmelse over hvornår du vil drikke.

Har du ikke prøvet nyristet kaffe før eller har du bare ikke prøvet vores kaffe før. Så klik ind forbi vores kaffeverden og webshop på www.risteriet.dk. Vi har et stort sortiment og mange muligheder. Der bør være noget for alle.

Kontakt os naturligvis gerne hvis spørgsmål.

My Post (18)

 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply