Kafferne fra KAFFENS DAG (2020)

Efter Kaffens Dag er kommet og gået kan man ikke længere se de fire udvalgte bønner på vores webshop. De var der naturligvis kun da vi havde dem på tilbud ifbm fejringen.

Men det kan jo være rart lige at læse op på dem – og derfor kan de ses herunder. Først Brasilien, så Den Dominikanske Republik og Tanzania og til sidst Papua Ny Guinea.

Nu skal der jo smages over de kommende dage.
Håber alle vi få mange gode kopper ud af årets Kaffens Dag bønner.

Hvis andre spørgsmål eller andet – så skriv til os via rune@risteriet.dk

Tak for interessen.

SYDAMERIKA
Brasilien F. Lagoa Catucai

RISTEPROFIL
Full City. Dette er den mellemmørke profil.

SMAGSPROFIL
En spraglet affære. Både i udseende og smag. Først en fyldig oplevelse med stor pondus over let røget friskhed som ramme. Ristet jordnød, mørke frugtnoter og mellemlang kakaotone i eftersmagen.

Catucai er et ægte kaffegadekryds mellem Catuai og Icatu og typisk garant for netop en fyldig, frugtagtig og sød kop. Denne krydsning kan ses i det før omtalte spraglede udtryk.

BRYGGEPROFIL
Er du til en kaffe med solid bund i, og må der gerne være modspil til selv lidt større mængde mælk og stadig smage godt igennem – så er dette et godt valg.

Særligt oplagt til filterkaffe og espressobrygning.

GEOGRAFI
Der er kun få hundrede kilometer fra gigantbyerne São Paulo og Rio de Janeiro til kaffefarmen (Fazenda) Da Lagoa.

Beliggende i den nordøstlige del af den anerkendte kafferegion Sul De Minas dyrkes der kaffe på grønne sletter i ca. 1.100 meters højde.

BEAN BULLITS
Semi-vasket
Størrelse 14+

RFA certificeret (Rainforest Alliance)

CARIBIEN
Den Dominikanske Republik B. AA

RISTEPROFIL
Full City+

SMAGSPROFIL
Karamel, mandel, vanilje og rørsukker. De fire buzzwords kan du smide i samtalen, når du har inviteret gæster forbi til en kop dominikansk kaffe.

Den er ristet mørkt og der er også godt med smæk på saft og kraft, røg og flirten i gråzonen mellem det fyldige og 80er-agtige.

Men den holder nu balancen super godt og vil være en kærkommen kaffeoplevelse for dem, der godt kan lide det kraftigt på samme tid, som at kvaliteten værdsættes.

BRYGGEPROFIL
De fleste med en espressomaskine er nok allerede ved at putte denne i indkøbskurven. Det er simpelthen ikke en kaffe, man må gå udenom, hvis der brygges lidt kompakt og søges efter intensitet i kaffekoppen. Om det så er en espressokop, en moccamaster-model eller om der laves Bodum servering til desserten.

GEOGRAFI
Vi er i Barahona-provinsen i det sydvestlige af den Dominikanske Republik. Tre timers kørsel fra hovedstaden Santo Domingo.

Det er den primære kaffeprovins med højtbeliggende plantager og rig jord til dyrkning, der giver områdets fremragende fylde, tyngde og fint justerede syrlighed. Som kafferister er det en gave at arbejde med bønner herfra. Mulighederne er mange, og resultaterne altid i top.  

Den Dominikanske Republik producerer mellem 400.000 – 450.000 sække kaffe om året ifølge de seneste tal. Men det er kun omkring 20 %, der finder vej ud af landet. Eksporten er presset af et højt hjemligt forbrug – hvilket kun er en dejlig afveksling fra andre kaffeproducerende lande, hvor procenterne der bliver tilbage, ofte er forsvindende små.

BEAN BULLITS
Klassificerede AA, som er den største bønne de har.
Vasket kaffe efter klassisk efterbehandling.

Østafrika
Tanzania Rift Valley U. Peaberry

RISTEPROFIL
City. Dette er den lyse profil.

SMAGSPROFIL
Lys profil med stor fylde. Helt unik aroma og første smag vil også være en helt særlig oplevelse der kan være næsten svær at få placeret ifht kaffe man har smagt før.

Rift Valley er både viniøs, frisk og let med en relativ citrus/lemon syrlighed der åbner op for en kaffeoplevelse, der også vil brede sig ud og byde ind med sort te tone, milde chokolade- og blåbærnoter. Men den er også en kaffeoplevelse med god bund som hele tiden holder et fundament over førnævnte spændende input. Når man får sig smagt godt ind i kaffen kan den godt føles som en mørkere rist end tilfældet er. Men som temperaturen så køler vil man begynde at komme tilbage til et lettere udtryk.

Skygge over kaffen (shade grown coffee) er nærmest en signatur fra Utengule farmen, hvorfra disse bønner kommer – og sammen med den frodige vulkanske jord er det gødningen, der giver den særlige og spændende – komplekse – profil.  

EXTRA INFO
Vi har tidligere i år haft succes med en præsentation af denne smagsoplevelse, som vi kalder rå-friskhed. For dem der smagte med på Sake bønnerne fra Rwanda (sommerens SÆSONKAFFE), vil der nok være noget genkendelse.

BRYGGEPROFIL
Ikke for kraftig dosering. Den er lidt sart og man skal passe på ikke at fylde for mange bønner på disse bønner. Der er som nævnt herover – trods den lyse profil – godt med smæk på.

Det er nok en kaffe til den tid på dagen .. hvor du har tid at smage ekstra godt med. Gerne en solo-kop, altså uden brød, kage eller anden sidevogn. Bare kaffe og et glas vand til at rense ganen. Så smager du bedre, og de små fine peaberry bønner kommer bedre til deres re

GEOGRAFI
Vi er på kanten af (Great) Rift Valley i det sydlige Tanzania. For foden af Mbeya Range – en vulkansk bjergkæde, der danner en bue lige nord for byen Mbeya – finder vi Utengule Coffee Estate i 1.400 meters højde.

Great Rift Valley er del af et meget omfattende geografisk og geologisk system, som strækker sig over næsten 6.000 km fra det nordlige Syrien og helt ned gennem Østafrika.

Bjergkæden trækker varm sommerluft og giver friske vintre samt stabil nedbør over sæsonerne – alt sammen ideelt for kaffedyrkning.

BEAN BULLITS
Peaberry er de runde udelte bær. De traditionelle bær har en flad side, da et kaffebær normalt er delt i to (flat bean), men ca 5% af den gennemsnitlige kaffehøst vil være de her mindre peaberry, som sorteres og sælges separat.

Vaskede Bourbon/Kent bær.

OCEANIEN
Papua Ny Guinea K. Wahgi Valley

RISTEPROFIL
City+. Den mellemlyse ristning.

SMAGSPROFIL
Saftig og meget sprød, intens aroma med blåbærnote. Fin mellem til fyldig krop, der stadig har god plads til at friskheden får foldet sig ud. Ret elegant chokolade tone dukker op i en velafstemt eftersmag.

BRYGGEPROFIL
Så kan du godt støve alle remedierne af. Har du stempelkanden stående bagerst med støv på, skal den have en renæssance. Er du ikke sikker på, om du har tålmodighed til at få lavet kolbekaffe under spejderblus – så tænk igen. Den her kaffe fortjener, at du brygger på alle de måder du kan finde. Slow brew såvel som espresso.

GEOGRAFI
I den frugtbare Wahgi Valley ligger Kimel Plantation – en af de få deciderede kaffefarme på Papua My Guineas (PNG). Waghi er i PNGs vestlige højland, lidt nord for Mount Hagen (den tredje største by).

BEAN BULLITS
Vasket kaffe
PNGs kaffeproduktion er grundlagt fra Jamaica kaffe

Leave a Reply