Julekalender 17. december Peru Calles Las Flores

Den mellemmørke Full City bønner i dagen pose burde brygge dig en rund og blød kop. Alt efter bryggemetode kan du opleve en mild syre og en let fylde.

Det er i overskrifter definitionen på mange gode sydamerikanske kaffer. Det er klart. På det gode kvaliteter der findes indenfor de Specialty Coffee bønner vi indkøber er forventningerne også høje.

Nogle stikker mere ud og gør sig bemærkede. Dagens kaffe er ikke en af det. Men Peruansk kaffe kan generelt nemt blive overset i konkurrencen fra sine mange kaffebesatte naboer. 

Det er ikke meget vi i Danmark kender til kaffe fra Peru. Vi i Risteriet har egentlig haft mange kaffer fra Peru igennem årene, men sjældent fast. Det er når vi smager en særlig interessant høst at vi får nogle sække hjem. Men fast i sortiment har vi ikke haft Peru i mange år. 

Vi er jo ellers MEGET glade for mellemamerika. Så vi kunne sagtens se mere til Peru. For sandheden er, at kaffen fra Peru i årtier nu er vokset i både kvalitet og kvantitet. Det bliver spændende at følge fremover. Vi lover at holde øje. 

Kaffe som Calles Las Flores er jo en fornøjelse i denne profil. Og lidt lysere kan den også være spændende med friskhed. Men i dag er det den mellemmørke vi smager på.

Trækker vi tråden helt tilbage blev kaffe først bragt til Peru i 1700-tallet. Og det har været lidt en snoet vej frem til hvor de står i dag. Mod slutningen af det 20. århundrede var Peru slet ikke konkurrencedygtig på kaffemarkedet på grund af mangel på infrastruktur og forarbejdningsmetoder. Et problem, der plager en markant del af kaffelandene – da hovedparten af dem er udviklingslande, men især Peru har haft svært ved at løse udfordringen. Og det har kostet på udviklingen. 

Kaffeproduktionen har heller ikke været hjulpet på vej af år med guerillakrig og statsligt fokus på afgrøder som kakao i stedet. Og for at gøre tingene endnu værre, blev disse problemer kun forværret, da kaffepriserne faldt i 1990’erne.

Slut på historietimen. Nu skal der drikkes kaffe. Håber det smager. Og håber den er med til at få en god start på weekenden.

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

Leave a Reply