Risteriets guide til Aeropress

Bryg kaffe med Aeropress

Små eksperimenter kan ofte give store glæder. Der er en vis overskuelighed i at forarbejdet ikke altid behøver at være overdrevet kompliceret for at udfaldet bliver fantastisk tilfredsstillende. 

Det lyder meget godt, ikke sandt? Det handler om Aeropress og hvorfor du skal have en. 

Først og fremmest er det en fremragende kaffebrygger. Man må ikke lade sig skræmme og tro det er avanceret. For en Aeropress kan med det blotte øje se lidt teknisk ud på den der folkeskolefysiklokaleagtige måde. Men en enkelt gennemgang vil hurtigt vise at det er en super nem og yderst praktisk måde at brygge kaffe på. 

Det simple Aeropress pitch

Kvaliteten er i top. Aeropress er bygget i solidt plast og kan fint stå i køkkenskab hjemme – men er bestemt også lavet til at tage med på studie og job, såvel som sommerhus og de vildeste vandreture. Hvor den ender vil den kunne brygge alt fra lækker blød lys mokka til en fyldig, sød og ren kop kaffe. Dertil kommer at Aeropressen er utrolig hurtig og nem at rengøre og holde ved lige.

aeropress3
Og her vores er guide til Aeropress brygning.

Risteriets guide til Aeropress brygning 

De trin du skal igennem for at nå et godt Aeropress resultat er få og enkle. Sæt bare vand over og læs videre imens. Denne guide beskriver standard brygning med Aeropress, en anden meget anvendt brygningsmetode er “invertet” Aeropress, du kan finde en guide til det her. Du kan også finde en oversigt over alle vore kaffeguides her.

Dosering af Aeropress

Det her er vores opskrift til 1 alm kop, du skal bruge følgende:

Først i korte, hurtige bullits og så bagefter en extended version.

Bang, bang, kaffebullits til Aeropress!

 1. Bryg med varmt men ikke kogende vand
 2. Brug 16 gram mellemgrov kaffe
 3. Sæt papirfilter i og saml Aeropress uden stempel
 4. Sæt Aeropress på beholder (koppen) og tilsæt kaffe
 5. Start et stopur og start så den indledende brygning (kaffe-bloom)
 6. Hæld resten af vandet på og sæt stemplet fast
 7. Gør klar til at trykke stemplet ned
 8. Tryk stemplet ned
 9. Fjern Aeropress fra beholderen
 10. Kaffen er klar

Den grundige Aeropress guide

 1. Du skal bruge frisk afkalket (blødt) vand og det skal op at koge for blot igen at gå et par grader ned i temperatur før bryg. Til brygning skal der bruges ca. 92-96 grader varmt vand. Brug termometer eller lad det boble af og vent 1-2 minutter. Så er du der cirka 
 2. Kværn 16 gram kaffe på mellemgrovformaling. Hvis man tager udgangspunkt i filterformaling er det lige et my grovere end filterkaffe. 
 3. Aeropress virker ved at man for hver bryg indsætter et lille hvidt papirfilter. Der følger 350 styks med i købet af en Aeropress, så man er dækket ind noget tid når man starter op. Alternativt kan man også købe filtre fra CoffeeSock, CoffeeSock filtre er lavet af økologisk bomuld så man undgår alt det der papirspild.Tag stemplet (indsatsen) ud og sæt til side. Sæt et papirfilter i dertil egnede runde filterholder som så efterfølgende skrues på selve Aeropressen. Nu sættes Aeropress ovenpå hvad du end ønsker at brygge ned i. Det kan være i et krus eller en kande (så man kan dele kaffen med andre bagefter). Denne guide er til 1 kop kaffe i et klassisk krus da man ender med ca. 200 ml kaffe. Man kan med fordel lige lade lidt varmt vand løbe igennem inden man går i gang med selve brygningen. Dels for at rense papirsmagen fra filteret og dels varme beholder lidt op. Bare husk at hælde vandet ud af koppen/kanden igen når den har fået lidt varme (inden du starter brygning) 
 4. Sæt Aeropress (uden stemplet) og hvad du ønsker at brygge kaffen ned i på en vægt. Du har filteret i og tilsæt også kaffen afmålt (#2). På vægten trykker du på tare så aflæsningen går i 0 (nul) 
 5. Find stopuret på telefonen frem, eller hvad du bruger til at tage tid med. Når vandet har den korrekte temperatur (se #1) hældes det ned over kaffen. Du hælder vand på så snart du har startet tiden. Fyld kun Aeropress kvart op – eller lidt mindre – og når det er sket skal der røres rundt en håndfuld gange. Stille og roligt så alt kaffen vædes. Bruger du dejlig nyristet kaffe vil kaffen “bloome” når vandet kommer på. Hvad det betyder .. må vi skrive en kaffeklumme om snart. Men det er en god ting og et godt tegn hvis din kaffe bloomer lidt. Visuelt kan du se kaffen hæver sig lidt og næsten blomstre (..) lidt når vand forsigtigt tilsættes. Tillad gerne 20-30 sekunder til det. 
 6. Nu hælder du forsigtigt resten af vandet i. Fra nu af skal du også holde øje med vægten. Den måling vi leder efter er 230g samlet*. For at matche bedst den mængde kaffe i den mellemgrove formaling som vi har i. Sæt stemplet på toppen af Aeropress. Dette gøres med lidt forsigtighed, og et lille vrid så den lukker til. Stemplet skal ikke trykkes ned, kun lige nok til at det sidder fast. Du vil allerede se lidt effekt i kaffeflow. Der vil nu komme lidt kaffe dryppende igennem filteret og ned i din beholder. Det er ok.

 

*En Aeropress kan indeholde op til 270g vand hvilket ifht vores opskrift og i det hele taget jo tillader plads til netop eksperimenter som nævnt og til at brygge varierende størrelser/flere kopper.

 

 1. Kig på uret. Efter 1½ minut er det tid at trykke indsatsen ned og tvinge kaffen igennem filteret. Som når man sætter et stempel ned i en stempelkande, skal stemplet i en Aeropress nu trykkes ned. Har man lidt coolness kan man med fordel lige nå at løsne stempel igen, tage det af og røre et par gange rundt igen (forsigtigt) og derfra trykke stemplet ned 
 2. Selve Aeropress stemplet skal trykkes ned langsomt, ikke hurtigt. Faktisk må det meget gerne tage op til 20-30 sekunder at trykke indsatsen ned. Man skal mærke lidt modstand mens man stille og roligt arbejder indsatsen ned og kaffen drypper for alvor ud under Aeropress og ned i din beholder/krus eller kande. Alt i alt er det en bryggetid på ca. 2:30 minut fra du starter med at hælde vand over kaffen 
 3. Tag Aeropress af. Den skal vendes på hovedet og kan så sættes til side et øjeblik, for nu.. 
 4. Nyd din dejlige kaffe.

Kaffe anbefalinger til Aeropress

Hos Risteriet er vi, som det fremgår, ret begejstrede for Aeropress, men hvilken slags kaffe egner sig bedst til denne brygningsmetode? Vi har udvalgt tre af vores kaffer, som vi mener egner sig særlig godt til Aeropress. I skrivende stund er der 250 gram Kaffe med når man køber en Aeropress hos Risteriet.

Den omvendte metode

“Inverted Aeropress” og “Upside down Aeropress” kaldes den mere kendte anden måde at brygge Aeropress på. Den .. fortæller vi om i næste uge. Den er mindst lige så benyttet som ovenstående originale metode .. so stay tuned!

. RL

 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

En tanke om “Risteriets guide til Aeropress”

Leave a Reply