Guide til omvendt Aeropress brygning

Den omvendte Aeropress brygning

I sidste uge smed vi vores guide til den oprindelige Aeropress brygning her på vores kaffe blog. Bang Bang Aeropress Guide kaldte vi den. Du kan se en oversigt over alle vores kaffeguides her.

Og vi har lige et par skud mere til jer. For i Bang Bang Aeropress Guide lovede vi nemlig at følge op med en opskrift til “omvendt” Aeropress. Så det vil vi gøre nu.

For omend der er mange måder at lave Aeropress på er der er to metoder der er de klart mest foretrukne; den oprindelige og den omvendte.

Vil man ud og se videoer af den omvendte metode kan man søge på “upside down” eller “inverted” (Aeropress). Så kommer der mange muligheder op.

Her er en kort gennemgang fra os af forskellen og med lidt billeder til. For det er ikke alverden til forskel fra den oprindelige udgave. I hvert fald ikke i selve opskriften. Det du skal bruge er præcist det samme. Så det er nok mere det at Aeropress nu skal stå på hovedet, der lige skal forklares og vises.

Så det forsøger vi os med.

Hvordan man brygger Aeropress på hovedet

Som nævnt skal man langt hen af vejen gøre som gennemgået i Bang Bang guiden.

Det skal du bruge:

  • 16 gram nyristet kvalitetskaffe i en mellemgrov formaling.
  • 240 gram blødt vand med en temperatur mellem 92-96 grader.
  • En Aeropress (husk at papirfilteret skal være vædet)

Nu bliver det så mere tricky: Hold Aeropress på hovedet. Tallene på siden skal simpelthen stå omvendt. Sæt stemplet på “fra bunden”. For at undgå usikkerhed om at det hele går fra hinanden kan du presse stemplet ned til 4-tallet. Så sidder det solidt.

Kaffen hælder du ned i Aeropress. Og så fylder du vand på. Først bare kvart op. Og lader kaffen bloome. Den trækker lige vejret. Præcis som i den anden opskrift. Efter 30 sek fyldes resten af vandet på. Ved omvendt Aeropress passer de 240 gram vand perfekt. Der er jo taget lidt plads til at sikre stemplet sidder solidt, så over 240 gram kan man faktisk ikke rigtig få plads til.

Nu skal papirfilteret på. Det placeres i filterholderen og fordi det er vædet bør det sidde fint – også når man laver den lille hurtige finte hvor filterholderen vendes på hovedet og skrues på Aeropress. Den ene hånd kan klare dette mens den anden hånd lige holder fast på midten af Aeropress. Ingen grund til kaffegrums ud over det hele lige før vi er i mål.  

Vent 1½ minut og start forsigtigt med at trykke stemplet i bund. Det vil tage yderligere 20-30 sekunder og som i den anden opskrift vil man samlet have en bryggetid på 2:30 minut.

Når alt kaffen er presset igennem løfter man Aeropress væk fra krus eller kande. Og så er der kaffe!

Anbefalet kaffe til Aeropress

Som altid ved kaffe er smag meget individuel og Aeropress kan lave fantastisk kaffe så længe de råvarer du bruger er af høj kvalitet. Nu er vi jo et kafferisteri og derfor har vi udvalgt tre kaffer som vi syntes passer særligt godt til Aeropress.

Kenya Colombia Supremo Costa Rica

Fordele og ulemper ved inverted Aeropress

Der er mange argumenter der flyver rundt på nettet og i de mere nørdede kaffebarer for hvad der er bedst.

Vores oplevelse er at de fleste faktisk brygger på denne metode netop gennemgået: den omvendte Aeropress. Det er også hvad vi gør i butikkerne når kunder bestiller en Aeropress.

Ser man på mesterskaber over de sidste mange år (ja, der er både lands- og verdensmesterskaber i Aeropress) er det dog ret ligeligt fordelt mellem den oprindelige og den omvendte metode – hvilken der har skaffet flest sejre. Så ingen konklusion kan drages ud fra det.

Aeropress har været en flittigt brugt og været en voldsom populær kaffebrygger i over 10 år. Den er sindsyg nem og helt forrygende at brygge på. Selvfølgelig er der meget i detaljen når der dystes om titler som den bedste Aeropress brygger rundt om lokalt og globalt. Brygningstemperatur, formalingsgrader, tid og kaffe .. der kan justeres på det hele og resultater vil variere derefter. Det er bare at komme i gang 🙂

En tydelig fordel ved at brygge på hovedet er at man undgår at den drypper. Som den gør i den oprindelige metode så snart der kommer vand over kaffen. Den omvendte metode giver fuld kontakt for alt kaffen i hele bryggetiden.

Det fremhæver nogle som en faktor der gør den omvendte metode bedre end den oprindelige. Andre mener det absolut ingen forskel gør.. men erkender det ser fedt ud med at den står på hovedet.

Prøv selv og se hvad du synes. Nu er begge metoder i hvert fald forklaret og de er som man forhåbentlig kan udlede af alle disse ord .. enormt nemme.

Så om du skyder Aeropress på hovedet eller om du gør som den oprindelige ide er – så skyd løs. Der er jo 350 skud med i første køb. Og vi sælger løs lige her! Bang bang / Gnab gnab

-Rune

 

 

Udgivet af

Risteriet Coffee

Risteriet Coffee. We are Danish based coffee roaster with production in Glostrup and a coffeeshop in central Copenhagen. Find us there or find us here: www.risteriet.dk

2 tanker om “Guide til omvendt Aeropress brygning”

  1. Tak, det var et dejligt krus kaffe omend jeg fik brugt 18g og (alm. vendt)260-70 vand. men det kan jeg se jeg IKKE skal i invert. som jeg vil prøve i dag….det virker også med 9g og 120(jeg havde kun det tilbage af min koffeinfri så jeg fik også aftenkaffe)

Leave a Reply